Mε τη συμμετοχή περισσότερων από 800 φαρμακοποιών, στην πλειοψηφία τους από την πληγείσα Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Υδατογενείς λοιμώξεις & Δημόσια Υγεία». Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ και το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΑΡΕΤΑΙΟΣ και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΟΣΦΕ.
Την επιστημονική ευθύνη είχε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών, τα νοσήματα υδατογενούς προέλευσης που μπορούν να εμφανιστούν, μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών υδατογενών λοιμώξεων καθώς και η συνεισφορά του φαρμακοποιού στις φυσικές αυτές καταστροφές.
Στο προεδρείο ήταν οι κ.κ. Θεόδωρος Κ Κωνσταντινίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ Εμμανουήλ Κατσαράκης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν η χρονική του έκταση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω των λυμάτων , των νεκρών ζωών , των χημικών και των λιπασμάτων που έχουν μολύνει τα λιμνάζοντα νερά.