ΟΤΑ AWARDS: Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τις δράσεις πολιτισμού

ΟΤΑ AWARDS: Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τις δράσεις πολιτισμού

Βραβείο για τις δράσεις της στον τομέα του πολιτισμού  κατά τη χρονική περίοδο 2019- 2020 και ειδικότερα για το Φεστιβάλ «Ανθρώπων Τέχνη ..» έλαβε η Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών της Ελλάδας στο πλαίσιο των βραβείων Περιφερειών και Δήμων ΟΤΑ AWARDS στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ειδικότερα,   παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη και πάνω από 150 εκπροσώπων  των Ο.Τ.Α ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο  οι βραβεύσεις Περιφερειών και Δήμων τα ΟΤΑ AWARDS, που πραγματοποιήθηκαν  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της Περιφερειακής ένωσης Αττικής. Το βραβείο απένειμε στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη, Αναστασία Αντωνέλλη, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη

Στη κριτική επιτροπή με Πρόεδρο την κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο.
Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε βάση κριτηρίων που είχαν τεθεί από την διοργανώτρια επιτροπή και αφορούσαν την αξιολόγηση της αρχικής ιδέας, της καινοτομίας που εισάγει αυτή σε σχέση με την ανάγκη που έπρεπε να εξυπηρετήσει, την επίλυση των προβλημάτων κατά την υλοποίηση της, η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών σε σχέση με τους στόχους που είχαν οριστεί και το αντίκτυπο στην Τοπική Κοινωνία.

Με βάση τα κριτήρια αυτά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στην σύνταξη της πρότασης της συμμετοχής της τόνισε ότι οι δράσεις αυτές του Πολιτισμού αναπτύχθηκαν στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας το 2019 Περιφερειακής Αρχής να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω του Προσφυγικού. Προκειμένου να γίνει αυτό, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να προβληθεί μια «άλλη» διαχρονική εικόνα, εκείνη του Πολιτισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την διοργάνωση ενός ενιαίου Φεστιβάλ για όλα τα νησιά.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ανάδειξη της διαχρονικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν και είναι μια προσπάθεια φιλοτέχνησης της Ταυτότητας των νησιών, που είχαν υποστεί μια προβολή αρνητική λόγω του προσφυγικού σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, η καλλιέργεια του αισθήματος της ενιαίας ταυτότητας των κατοίκων των νησιών, η ανάταση στο πολλαπλά δοκιμαζόμενο κοινωνικό ασυνείδητο των κατοίκων, η γνωριμία των ανθρώπων των τεχνών των νησιών σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με συλλογικά οφέλη και τέλος η δημιουργία ενός πολυθεματικού φεστιβάλ με γνώμονα και την Εθνική θωράκιση των νησιών μας δια της προβολής και ανάδειξης του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισμού τους.

Τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή στην υλοποίηση του έργου αυτού όπως της νησιωτικότητας, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα αντιμετώπισε επιδιώκοντας συνέργειες με φορείς των τοπικών κοινωνιών. Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να επενδύσει για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού των νησιών και των ανθρώπων του, διότι αποτελούν το Μεγάλο Κεφάλαιο των Νησιών μας, και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης τους.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε για αυτήν την Πανελλήνια διάκριση και βράβευση της Περιφέρειας: «Ευχαριστώ και συγχαίρω την συνεργάτιδα μου Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλλη για την σπουδαία δουλειά που επιτελείται στον τομέα του Πολιτισμού και χαίρομαι που αυτή τυγχάνει μιας τέτοιας αναγνώρισης και βράβευσης. Ο Πολιτισμός των Νησιών μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε».

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δήλωσε: «Όταν λειτουργεί η αξιοκρατία αναγνωρίζεται το έργο της Περιφερειακής Αρχής μας. Είμαστε ικανοποιημένοι που σε αυτή τη δύσκολη εποχή αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας να φιλοτεχνήσουμε εκ νέου την ταυτότητα των νησιών μας του Βορείου Αιγαίου, με εργαλεία μας τις τέχνες και τον πολιτισμό μας. Το βραβείο αυτό μπορεί να απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά ανήκει πρωτίστως στους ανθρώπους του πολιτισμού των νησιών μας που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτή μας την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και νιώθουμε ευγνώμονες που αγκάλιασαν το όραμα μας. Οφείλω επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη χωρίς την στήριξη και την συναντίληψη του οποίου κανένα όραμα δικό μου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

To top