Ανοιχτή στήριξη Μπουρνού σε Κασσελάκη

Ανοιχτή στήριξη Μπουρνού σε Κασσελάκη

Την στήριξη του στον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο Γιάννης Μπουρνούς σε μια μακροσκελή ανάρτηση. Ο κ. Μπουρνούς αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι στον πρώτο γύρο στήριξε τον Νίκο Παππά, ωστόσο, στον δεύτερο γύρο που είναι αύριο Κυριακή θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Με το βλέμμα στη Δευτέρα

Επέλεξα συνειδητά μέχρι τώρα να μην κάνω δηλώσεις στήριξης κάποιου υποψήφιου, ούτε να υπογράψω κάποιο κείμενο διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Το έπραξα αυτό με απόλυτη συνείδηση τόσο της σοβαρότητας και της σημασίας που έχει η εκλογική μας διαδικασία για την ανάδειξη Πρόεδρου, όσο και σκεπτόμενος την επόμενη μέρα του κόμματος, που πρέπει να μας βρει ενωμένους, για να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις έναντι της Δεξιάς.

Δεν μπορώ, όμως, παρά να εκφράσω την κάθετη αντίθεσή μου σε λογικές υποτίμησης και απαξίωσης της ψήφου των 150.000 παλαιών και νέων μελών, που με την μαζικότατη συμμετοχή τους την περασμένη Κυριακή δήλωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί άμεσα, ώστε να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και να οικοδομήσει ξανά την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα τον φέρει γρήγορα σε θέση διεκδικητή της διακυβέρνησης της πατρίδας.

Ο κόσμος αυτός δεν ψήφισε ούτε «θολά», ούτε «ανεύθυνα». Ψήφισε συνειδητά και εξέφρασε την προσμονή και την ελπίδα του για μια νέα πορεία με συνέχεια, αλλά και τομές. Ψήφισε καταδικάζοντας παθογένειες και τάσεις ελιτισμού και αυτοαναφορικότητας, που μας στοίχισαν οδυνηρά. Έδωσε εντολή υπέρβασης της εσωκομματικής νοσηρότητας και στροφής του βλέμματός μας προς τις πραγματικές ανησυχίες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Κι αυτή η εντολή δεν μπορεί να περιφρονηθεί. Ακόμα χειρότερα, δεν μπορεί να γίνονται απέλπιδες απόπειρες να ακυρωθεί, μέσω παντελώς άκομψων και πιεστικών δημόσιων εκκλήσεων προς τον Αλέξη Τσίπρα για παρέμβασή του εις βάρος της καταγεγραμμένης ετυμηγορίας των μελών.

Εν όψει του β’ γύρου των εσωκομματικών μας εκλογών, αυτό που πρέπει να υπερισχύσει είναι η αίσθηση του καθήκοντός μας απέναντι στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που μας στηρίζει ή μας παρακολουθεί με αγωνία. Και η δέσμευση ότι από Δευτέρα θα είμαστε εδώ, για να εργαστούμε για την εμβάθυνση και την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του τελευταίου μας συνεδρίου για τη διεύρυνση, τη βελτίωση της λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα του κόμματός μας. Αυτές οι αποφάσεις, που υπερψηφίστηκαν από μια πολύ μεγάλη συνεδριακή πλειοψηφία, συνιστούν το πολιτικό μας σχέδιο και αυτές θα κληθεί να υλοποιήσει και ο νέος Πρόεδρος του κόμματος με τις όποιες αναγκαίες αναπροσαρμογές. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να μας βρει συμπαραστάτες.

Η προσωπικότητα του νέου Προέδρου θα παίξει σίγουρα το ρόλο της. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ταυτόχρονα και η βούληση των μελών του κόμματος, που θα εκφράζεται μέσω μιας σχέσης αλληλεπίδρασης με τον Πρόεδρο, αλλά και με τα νέα συλλογικά όργανα που θα προκύψουν από το προσεχές έκτακτο συνέδριο. Το δημοκρατικό καταστατικό μας ορίζει ως απόλυτο ιδιοκτήτη του κόμματος τα μέλη του. Συνεπώς, να πετάξουμε στο περιθώριο τους προσβλητικούς και οπαδικού τύπου διαξιφισμούς και τις κινδυνολογίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εργαστούμε όλοι και όλες για το αναγκαίο νέο «συμβόλαιο» πολιτικής ενότητας που θα κληθούμε να συνάψουμε τη Δευτέρα.

Πριν ξημερώσει η Δευτέρα, όμως, έχουμε τις αυριανές εκλογές. Δεν θa κρύψω τη στάση μου, χωρίς καμία πρόθεση “καθοδήγησης”. Στον α’ γύρο στήριξα χωρίς κραυγές και εξαλλοσύνες, χωρίς διακηρύξεις-«σεντόνια» και μανιχαϊσμούς το Νίκο Παππά, όχι γιατί γνωριζόμαστε 25 χρόνια, αλλά γιατί αισθάνθηκα πιο κοντά στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε στο δημόσιο διάλογο ο Νίκος. Αύριο θα ψηφίσω σκεπτόμενος το παρόν και το μέλλον της παράταξης. Ένα από τα πολλά που έμαθα συμπορευόμενος 25 χρόνια με τον Αλέξη, είναι ότι αν θέλεις να παρέμβεις πρωταγωνιστικά στον πολιτικό ανταγωνισμό, πρέπει να έχεις στρατηγική-σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα να παίρνεις και ρίσκα, πολιτικά και προσωπικά. Αν ήθελα «σιγουριές» άλλωστε, θα είχα επιλέξει προ πολλού το ΚΚΕ, τον μικροαστικό αριστερισμό, την ιδιώτευση ή κάποιο μοναστήρι.

Με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και με την αισιοδοξία της βούλησης λοιπόν, αύριο θα στηρίξω τον Στέφανο Κασσελάκη. Και από Δευτέρα θα αγωνιστώ, όχι για να δικαιωθεί η επιλογή μου, αλλά για να δικαιωθεί η συλλογική ελπίδα.

Γιάννης Μπουρνούς
Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Πρώην Βουλευτής Λέσβου

To top