Ανοιχτή εκδήλωση του Lesvos Mission Blue Project του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Πέτρα

Ανοιχτή εκδήλωση του Lesvos Mission Blue Project του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Πέτρα

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Στέλιος Παυλής”, στην Πέτρα η ανοιχτή εκδήλωση του Lesvos Mission Blue Project, που είχε σαν στόχο την ενημέρωση και συνάντηση µελών της κοινωνίας της Λέσβου για έναν αδιαπραγμάτευτα σημαντικό σκοπό, την προστασία, τη διατήρηση και την αναγέννηση του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου.

Τo Healing Lesvos, το Τµήµα της Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου καθώς και το Κέντρο Αριστείας στη Αειφορία του Αµερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, συνεργάτες και συνδιοργανωτές του Lesvos Μission Blue Project, υποδέχτηκαν την κοινότητα της Λέσβου, αποσκοπώντας να ανοίξουν τον διάλογο για µια βιώσιμη διαχείριση της θαλάσσιας ζωής από όλους, καθώς και τις δυνατότητες της οικονοµικής ανάπτυξης του τόπου, µε βάση τη Βιώσιμη και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Την εκδήλωση άνοιξε η ιδρύτρια του Healing Lesvos, κ. Ελένη Ατσικµπάση, ιθύνον νους του Lesvos Mission Blue Project και ακολούθησαν χαιρετισµοί από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την Ψηφιακή Μετάβαση, το Περιβάλλον και τον Χωροταξικό σχεδιασµό κ. Παντελή Μπουρνιά και από τον Αντιδήµαρχο Οικονοµικών Υπηρεσιών του Δήµου Δ. Λέσβου κ. Κωνσταντίνο Πάππο.
Προβλήθηκε το ηχογραφηµένο µήνυµα της κας Meaghan Cuddy, Αναλύτρια Ωκεανικής Πολιτικής του Γραφείου Ωκεανών και Πολικών Υποθέσεων (OES/OPA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο οποίο τονίστηκε η σηµασία της προστασίας των ωκεανών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανακοινώνοντας µάλιστα, το Ocean Conference 2024 στην Αθήνα, προσκάλεσε το Lesvos Mission Blue Project να συµµετάσχει ενεργά.
Ακολούθησαν, οι κεντρικές ενηµερωτικές οµιλίες της συνάντησης, «Η Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στις Ελληνικές Θάλασσες στο πλαίσιο της Βιώσιµης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονοµίας» από τον Καθ. Δρόσο Κουτσούµπα του Τµήµατος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, καθώς και της Επίκ. Καθ. Στέλλας Αποστολάκη του Τµήµατος Επιστήµης και Μαθηµατικών και Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας στην Αειφορία του Αµερικανικού Κολλεγίου, µε θέμα «Υπηρεσίες οικοσυστήματος του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος και η σύνδεση µε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης της Ζωής κάτω από το Νερό και τη Δράση για το Κλίμα».

Στη συνέχεια, δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσµιο δίκτυο περιοχών Mission Blue από την κα Louise Baldwin µέσω βιντεοσκοπηµένου υλικού και το πρώτο κοµµάτι ολοκληρώθηκε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν µια µαθήτρια της τοπικής κοινότητας µμοιράστηκε ένα µμήνυμα σχετικά µε την «ενεργή ιδιότητα του πολίτη για την προστασία της θάλασσας» από τη Δρ. Chloe Buiting, συγγραφέας του βιβλίου «Ο γιατρός της ζούγκλας».
Στο τελευταίο µμέρος, πραγματοποιήθηκε µια ζωντανή και ανοιχτή κουβέντα µε θέμα τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος» σε συντονισμό του Καθ. Δρόσου Κουτσούµπα και µε τη συµµετοχή της κα Ασανούλα Κοκκινέλη Γιάννη, Αντιδήµαρχο Περιβάλλοντος και Ευημερίας του Δήμου Δ. Λέσβου, του κ. Μάρκου Κοµονδούρος από το Investing for Purpose και του Δρ Μιχάλη Μπάκα, περιβαλλοντολόγου.
Διατυπώθηκαν ανησυχίες για την παρούσα διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, τοποθετήθηκαν µέλη τοπικών συλλόγων και πρωτοβουλιών καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Δ. Λέσβου και όλοι εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξη τους σε όσα αποσκοπεί και ονειρεύεται να επιτύχει το Lesvos Mission Blue Project.

 

To top