Χιλιάδες πιστών στο προσκύνημα του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Χιλιάδες πιστών στο προσκύνημα του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Χιλιάδες πιστών  από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν και φέτος το προσκύνημα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών για τον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου εγκαινίων του Ναού (στις 8 Μαΐου 1888 )που εορτάζεται κάθε χρόνο Κυριακή των Μυροφόρων, δυο εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Πολλοί ήταν οι πιστοί που έκαναν και φέτος το τάμα τους ξεκινώντας  από τη Μυτιλήνη ή από άλλα χωριά της Λέσβου, πεζοί  διανύοντας πάνω από 35 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των καβαλάρηδων με τα άλογα τους. Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής κατέφθαναν περιπατητές που βρισκόταν όλη τη νύχτα στο δρόμο για τον Ταξιάρχη.

Χιλιάδες ήταν και οι επισκέπτες εκτός νησιού που ταξίδεψαν από κάθε γωνία της Ελλάδας για να προσκυνήσουν την εικόνα του Ταξιάρχη.

Γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα, η ζωντανή παράδοση του Μανταμάδου, τοποθετεί την κατασκευή της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με αίμα των μοναχών που σφαγιάσθηκαν από τους Σαρακηνούς.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.

Οι πιστοί εναποθέτουν στο προσκύνημα  μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.



To top