Εγκαίνια σήμερα για το Μουσείο Βρανά παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα

Εγκαίνια σήμερα για το Μουσείο Βρανά παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα

Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 29 Ιουλίου στις 19.30 το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στον Παπάδο της Γέρας, που ανακαινίσθηκε πλήρως, 20 χρόνια από την πρώτη ριζική αναστήλωση του, με τα ιστορικά του εκθέματα σε νέα παρουσίαση. Θα ακολουθήσει συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα στην αυλή του συγκροτήματος.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, Νίκος Σηφουνάκης, θα προλογίσει και θα αναφερθεί στο ιστορικό της ανακαίνισης και τους στόχους της μελλοντικής του λειτουργίας, ενώ θα παρουσιάσει τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος, στους οποίους θα επιδοθούν αναμνηστικά.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Ελαιοτριβείου.

Η γιορτινή βραδιά των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί, στις 21.00, με μια πανηγυρική συναυλία του κορυφαίου καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα στη μεγάλη αυλή του συγκροτήματος, και πραγματοποιείται χάρη στην αφιλοκερδή συμμετοχή του.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Βρανά:

Ο Βρανάς, από την πλευρά της μητέρας του, δημιούργησε το 1887 ένα από τα πρώτα βιομηχανικά λιοτρίβια στον Παπάδο. Λέγεται πως η θυγατέρα του, Μαρία, περνούσε πολλές ώρες στην αυλή του, γράφοντας ποιήματα κάτω από μια σκιερή αχλαδιά. Ο ίδιος ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης αισθανόταν τον «ομφάλιο λώρο» με τη γη αυτή που καθόρισε και το βλέμμα του στη ζωή, παρότι είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο της Κρήτης προτού εγκατασταθεί στην Αθήνα. Η επιχείρηση των προγόνων του λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι τη δεκαετία του 1970 και μετά αφέθηκε στη διάβρωση της φθοράς και του χρόνου.

Ευτυχώς βρέθηκε στο διάβα και στην έγνοια φωτισμένων ανθρώπων, όπως ο αείμνηστος Νίκος Κούνδουρος, o Αγγελος Δεληβορριάς, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σηφουνάκης, που μαζί με τα μέλη της Πολιτιστικής Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» αγόρασαν τον ερειπιώνα και τον δώρισαν στον φορέα ώστε να προχωρήσει η αποκατάστασή του. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2005 και κράτησαν περίπου τέσσερα χρόνια. Εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 και έγινε ένα πραγματικά κομψότατο μουσειακό διαμάντι που ένωνε την ιστορία του νησιού με τον νομπελίστα αλλά και την αποτύπωση των βημάτων που έκανε η πατρίδα μας προς την εκβιομηχάνιση.

Ωστόσο πέρασαν πάλι τα χρόνια και χρειάστηκε εκ νέου φροντίδα όχι μόνο από κτιριακής άποψης αλλά και από μουσειολογικής προσέγγισης. Ο σημερινός πρόεδρος της «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης κατάφερε να προχωρήσει αυτό το σπουδαίο έργο με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader μέσω της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

To top