Πρόταση επέκτασης μονοπατιών πεζοπορίας από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Πρόταση επέκτασης μονοπατιών πεζοπορίας από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκ. ευρώ για την επέκταση, αναβάθμιση και ενοποίηση μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας συνολικού μήκους 250 χλμ, την ανάδειξη επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος και τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής, κατέθεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο περιπατητικός τουρισμός γενικότερα, κατατάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και είναι συμβατός με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης καθότι πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν δημιούργημα της φυσιογνωμίας του ίδιου του τόπου. Η δημοτική αρχή έχει διαγνώσει ότι στον τριτογενή τομέα, το βάρος πέφτει στις ειδικές/ εναλλακτικές μορφές τουρισμού με την αξιοποίηση των μοναδικής αξίας φυσικών πόρων, όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τους 39 προστατευόμενους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους και ένα σημαντικό οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της γης από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά δημιουργήματα και γεωμορφές όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, θέσεις ορυκτών και μεταλλευμάτων, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, βραχώδεις ακτές, κ.ά. (Γεώτοποι του Γεωπάρκου Λέσβου). Εξάλλου, σχεδόν το 70% της έκτασής του υπάγεται στο δίκτυο διατήρησης της φύσης Natura 2000.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει πράξη τον σχεδιασμό του, καθώς ήδη υλοποιείται έργο διαμόρφωσης πεζοπορικών διαδρομών και μονοπατιών, συνολικού μήκους 153 χλμ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020” του τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADΕR Λέσβου. Ενώ και η αξιοποίηση των θερμοπηγών Πολιχνίτου, Εφταλούς (και πολύ σύντομα του Λισβορίου) εντάσσεται στην ίδια προσπάθεια διαμόρφωσης επώνυμων και υψηλού επιπέδου τουριστικών προϊόντων.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, σχολίασε για την εξέλιξη αυτή:

«Το βασικό πλεονέκτημα στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο είναι ότι δεν έχει προσβληθεί από τις «ασθένειες» της μαζικότητας, με αποτέλεσμα να διατηρήσει την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών, την ποιότητα των προϊόντων και εντέλει, την αυθεντικότητα των προσφερόμενων εμπειριών».

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος από τη μεριά του επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του πεζοπορικού δικτύου αποτελεί μια ήπια δημοτική τουριστική επένδυση που αναπτύσσεται σε όλες τις δημοτικές ενότητες και θα έχει θετικές και πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία όλων των περιοχών.

To top