Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς «Μαθαίνοντας στα περιπατητικά μονοπάτια της φύσης»

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς «Μαθαίνοντας στα περιπατητικά μονοπάτια της φύσης»

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Μαθαίνοντας στα περιπατητικά μονοπάτια της φύσης» με θεωρητικό και πρακτικό μέρος.

Διοργανώθηκε από το ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ευεργέτουλα Λέσβου σε συνεργασία με τους Συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευαγγελινό Αιμιλιανό (ΠΕ86), Κωστούδη Κων/νο (ΠΕ06), Ταμβάκη Ανδρονίκη (ΠΕ03) και τους Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκαπίδευσης Μπούμπα Δημήτριο (Οργανωτικό Συντονιστή 1ου ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου, ΠΕ70) και Τζουρά Μαρία (ΠΕ70).
Στο πρώτο μέρος η επιμορφωτική δράση περιλάμβανε την παρουσίαση μαθηματικών εφαρμογών και παραδειγμάτων με θέμα την οικολογία. Οι εφαρμογές αυτές αφορούσαν την εκτίμηση του μεγέθους δυναμικά μεταβαλλόμενου πληθυσμού φυτικού ή ζωικού οργανισμού, τον καθορισμό της χωροθέτησης των ατόμων ενός είδους και την περιγραφή της τοπικής βιοποικιλότητας με βάση τον πλούτο, την ισοδιανομή και την επικράτηση των ειδών.
Στη συνέχεια ακολούθησε προσέγγιση των όρων και των εννοιών του πεδίου της αειφορίας με αξιοποίηση συνεργατικών ψηφιακών μέσων με έμφαση στην ενεργό οικοδόμηση της γνώσης και στον πολυγραμματισμό στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Επίσης, παρουσιάστηκε η τοπική βιοποικιλότητα στο μονοπάτι Ασωμάτου – Άγίων Αναργύρων και ακολούθησε η μελέτη πεδίου στο δεύτερο μέρος, όπου οι εκπαιδευτικοί πήραν το ρόλο του μαθητή-εκπαιδευτικού για να βιώσουν πρώτα οι ίδιοι όλα εκείνα που θα κληθούν να εφαρμόσουν με τη σειρά τους στους μαθητές τους.
Χωρίστηκαν σε ομάδες, περπάτησαν στο χωριό του Ασωμάτου και το μονοπάτι που οδηγεί στους Αγίους Αναργύρους, παρατήρησαν και αναγνώρισαν είδη, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, προβληματίστηκαν πάνω στο θέμα της σχέσεις των φυτικών και ζωικών ειδών με παραλληλισμό στις ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις. Έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια, αφουγκράστηκαν τη φύση με τους ήχους και τις μυρωδιές της και αποχαιρέτησαν όμορφα και ευχάριστα τη σχολική χρονιά. Έφυγαν αισθητά ευχαριστημένοι από όσα άκουσαν και βίωσαν, με την υπόσχεση να συνεργαστούν ξανά για την εφαρμογή όλων αυτών στην τάξη τους την επόμενη σχολική χρονιά με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών τους.

To top