Συμφωνία για το μεταναστευτικό : Υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ

Συμφωνία για το μεταναστευτικό : Υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης  στις χώρες της ΕΕ

Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Λουξεμβούργο , με ενισχυμένη πλειοψηφία μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση.  Οι επικεφαλής των θεσμών  υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία που προβλέπει για πρώτη φορά  υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ κάτι που ζητούσε τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ως χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία.

Κατά τη συνεδρίαση επετεύχθη συμφωνία κατ’ αρχήν στους πυλώνες και τα επόμενα βήματα για την υιοθέτηση του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Στηρίζει δε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Επιπλέον, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης. Είναι κάτι που παραδοσιακά έθετε η χώρα μας.

 Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου « Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στο νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Είναι οι διαδικασίες που η χώρα μας εφαρμόζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, πάντως, το νέο σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών της χώρας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

Η συμφωνία είναι μόνο ένα βήμα στην προσπάθεια να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής, που είναι η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτελείται από 11 νομοθετήματα» τονίζει η ίδια ανακοίνωση. 

Το Συμβούλιο έδωσε την εντολή στην Ισπανία, την επόμενη ευρωπαϊκή Προεδρία να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων Κανονισμών, που αφορούν την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό της ευθύνης και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της ΕΕ.

 Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει να δημιουργήσουν αυστηρά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις υποδοχής, όπου θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου, διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες.

Σε όσους χορηγηθεί άσυλο, προβλέπεται αυστηροποίηση των κανόνων στις μετακινήσεις τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσων η αίτηση θα απορριφθεί θα επαναπροωθούνται στις χώρες εισαγωγής, εφ’ όσον έχουν κριθεί ασφαλείς. Ωστόσο η επαναπροώθηση παραμένει διμερές θέμα, μεταξύ των χωρών εισαγωγής και υποδοχής.

«Ευέλικτη αλληλεγγύη»

Προβλέπεται η μετακίνηση 30.000 μεταναστών ετησίως, από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά μετανάστη.

Οι πληρωμές θα διατεθούν σε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ – το οποίο θα διαχειρίζεται η Κομισιόν– για τη χρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Επειδή το μέτρο τις αφορά άμεσα, η Ουγγαρία και η Πολωνία απέρριψαν τη συμφωνία. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους για αλλαγές στην πλήρη νομοθεσία ώστε να εξαιρεθούν τα παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από τους νέους κανόνες

To top