Πανελλήνιες: Κείμενο του Λέσβιου Συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη στην Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλήνιες: Κείμενο του Λέσβιου Συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη στην Νεοελληνική Γλώσσα

Στην Νεοελληνική Γλώσσα εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023,  από τα Γενικά Λύκεια της χώρας στην πρεμιέρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων για τα ΓΕΛ. Οι μαθητές εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων σε κείμενο του Συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη από τη Λέσβο  -ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018- με θέμα τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών.

Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε θέσει υποψηφιότητα με το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014, χωρίς να εκλεγεί, ενώ είχε αναλάβει την υπεράσπιση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ο Σταύρος Τσακυράκης γεννήθηκε το 1951 στη Μήθυμνα Λέσβου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου και ήταν διδάκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της χούντας ήταν γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν ο τομέας με τον οποίον ασχολήθηκε ως επί το πλείστον.

Ο Σταύρος Τσακυράκης έφυγε από τη ζωή το 2018, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

To top