Επίσκεψη της Βάσως Χοχλάκα στο Σίγρι

Επίσκεψη της Βάσως Χοχλάκα στο Σίγρι

Η υποψήφια βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου  το Σίγρι όπου συζήτησε με τον Πρόεδρο και  κατοίκους του χωριού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους επίλυσής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Ξεκινάω από εκεί που αξίζει να φτάσεις, από το «τέρμα», από το πανέμορφο Σίγρι. Από το ένα από τα δύο άκρα του νησιού, την έδρα του παγκόσμιου Μουσείου της Φυσικής Ιστορίας μας, τον τόπο που για δεκαετίες ολόκληρες προσδοκούμε να γίνει ακριβώς αυτό που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας.

Ούτε το «άλλο άκρο», ούτε κάτι το «εξωτικό» για τη Λέσβο.

Αλλά επιτέλους πυλώνα της ανάπτυξης του νησιού μας, ισόρροπης ανάπτυξης που να αναδεικνύει και να τροφοδοτεί ζωή και στη Δυτική μας Λέσβο.

Την περασμένη Κυριακή συναντήθηκα με τους Σιγριανούς φίλους, με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Παύλο Τσίκνα, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Αντώνη Γεωργίου, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου κ. Μπάμπη Ελευθερίου και μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα που δυστυχώς παραμένουν. Για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις των ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν στον τόπο τους. Για τα έργα που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως το λιμάνι, αλλά και οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου. Έργα που φαντάζουν να μην τελειώνουν ποτέ, για να μπορούμε επιτέλους να δούμε πως μπορεί να είναι αυτή η άλλη Λέσβος που προσδοκούμε.

Είναι νωπές οι μνήμες μας από μία ακόμη διαβεβαίωση του μέχρι πρότινος Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή, που επισκέφτηκε πέρυσι τα επίμαχα έργα και είχε δεσμευτεί πως «θα τελείωναν μέσα στο 2022…».  Βαδίζουμε στα μέσα του 2023 και οι Σιγριανοί και όλοι μας στο νησί, συνεχίζουμε να περιμένουμε την ολοκλήρωσή τους.

Είναι επίσης νωπές οι μνήμες μας από τις πανηγυρικές υποδοχές των πρώτων πλοίων της επανασυνδεθείσας ακτοπλοϊκής γραμμής Σιγρίου και ως σήμερα δεν έχει επιδιωχθεί δυναμικά η ουσιαστική ενεργοποίησή της. Με διασύνδεση με δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Ραφήνα και σε ώρες που θα μπορούν πράγματι να κάνουν ελκυστικό το δρομολόγιο.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή και τις πολιτικές του με τη «νησιωτικότητα». Αποδεδειγμένα έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τα νησιά και είχε και έχει πολιτικές πραγματικής στήριξης της νησιωτικότητας.

Στο πρόγραμμά του, δεσμεύεται για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας» για κάθε νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά άμεσα ή έμμεσα τα νησιά μας.

Έχει ήδη ακόμη τοποθετηθεί, προαναγγέλλοντας την αναγκαιότητα μετεξέλιξης της σημερινής «αναιμικής» Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ένα σύγχρονο διυπουργικό φορέα άσκησης επιτελικού σχεδιασμού για τη νησιωτική πολιτική. Κάτι που να φτάνει κοντά στο άλλοτε Υπουργείο Αιγαίου, το οποίο και πάλι το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε…

Δε μιλάμε στο ΠΑΣΟΚ αορίστως. Έχουμε ήδη προβλέψει εν μέσω τοξικής κομματικής αντιπαράθεσης στο πρόγραμμά μας και την αναγκαιότητα για:

  • Σύσταση Ερευνητικού Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, που θα υποστηρίζει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης τόσο το Υπουργείο όσο και τις νησιωτικές περιφέρειες.
  • Εξειδίκευση μέτρων ενίσχυσης της συνοχής των νησιών με κριτήριο το επίπεδο νησιωτικότητας (μέγεθος, αριθμός κατοίκων, βαθμός απομόνωσης, γεωστρατηγική σημασία κλπ.
  • Δημιουργία Οργανισμού Νησιωτικών Μεταφορών, σε επιτελικό επίπεδο,  ώστε να οργανωθεί αποτελεσματικά ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, και η παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θαλασσίων και αεροπορικών και χερσαίων στον νησιωτικό χώρο.
  • Επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και στους ναύλους των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των Ι.Χ. οχημάτων)
  • Εισαγωγή μίας νέας πολιτικής πρότασης, του «Υγειονομικού Ισοδυνάμου» (κατά αντιστοιχία του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου») στα ελληνικά νησιά ως ένα πακέτο πολιτικών για την άμβλυνση των αντικειμενικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας σε ότι αφορά στις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
To top