Συνάντηση της Βάσως Χοχλάκα με τη Θέσις

Συνάντηση της Βάσως Χοχλάκα με τη Θέσις

Συνάντηση με την υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βάσω Χοχλάκα, είχε η ΘΕΣΙΣ ( Ένωση Θεατρικών – Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου ) την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που αφορούν στην ενασχόληση με το ερασιτεχνικό θέατρο και γενικότερα, θέματα πολιτισμού.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΘΕΣΙΣ – η οποία ιδρύθηκε το 2015 και εκπροσωπεί όλα τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου – είναι η στέγασή της. Το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν διαθέτει έδρα τον εμποδίζει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση του. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η κ. Βάσω Χοχλάκα ανέφερε πώς το 2010, με τη λήξη της θητείας της στον Δήμο Μυτιλήνης, είχε αφήσει ένα σχέδιο ούτως ώστε το κτίριο της παλιάς πυροσβεστικής που σήμερα καταρρέει και αποτελεί κίνδυνο για τους περιοίκους, να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, εντός του οποίου θα μπορούσε σήμερα να στεγαστεί και η ΘΕΣΙΣ.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της ΘΕΣΙΣ είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση και παρουσίαση της δουλειάς των σωματείων στους χώρους πολιτισμού, καθώς και η δημιουργία ενός θερινού θεάτρου, όπως και ενός συνεδριακού κέντρου. Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο νησί μας, αφού τέτοιες ενέργειες αναμένεται να ανυψώσουν και τον τουρισμό.

Πέραν της δυνατής συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου μπορεί και πρέπει με οργανωμένο τρόπο δράσης να στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τη δραστηριότητα των ερασιτεχνικών πολιτιστικών ομάδων, μπορούν να αναζητηθούν συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και άλλους φορείς, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προκύψει ένα ουσιαστικό πολιτιστικό έργο που θα καταγράφει την ηθογραφία, την ιστορική μνήμη, την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στον χρόνο.

Όπως τόνισε η Βάσω Χοχλάκα, ενασχολούμενη και η ίδια με το ερασιτεχνικό θέατρο, “Οφείλει η πολιτεία οργανωμένα, συστηματικά κι ουσιαστικά να εισφέρει πολύπλευρη στήριξη στο ερασιτεχνικό θέατρο, σε όσους ανιδιοτελώς προσφέρουν ως εθελοντές κι υπηρετούν την ύψιστη αυτή τέχνη. Για να μπορούνε απερίσπαστοι να συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία , αγγίζοντας το πνεύμα και τις ψυχές μας.”

To top