Γιατί ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν συνδεθεί με την 25η Μαρτίου;

Γιατί ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν συνδεθεί με την 25η Μαρτίου;

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που έχει λευκό και πυκνό κρέας και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Η σκορδαλιά, από την άλλη, είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από πατάτες ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο. Αποτελεί παράδοση κάθε 25η Μαρτίου να τα συνδυάζουμε και να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν πως καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παράδοση, με τις δύο επικρατέστερες να συνδέουν το εν λόγω πιάτο με την Ορθοδοξία και τις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών του 1821.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, ο μπακαλιάρος ήταν εύκολα προσβάσιμος, έτσι οι αγωνιστές του 1821, συνήθιζαν να τον καταναλώνουν. Η σκορδαλιά έκανε το πιάτο πιο γευστικό και κάλυπτε την αλμύρα του ψαριού.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η κατανάλωση του συνδέεται με τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (περίοδος νηστείας πριν το Πάσχα), κατά τη διάρκεια της οποίας οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποφεύγουν τα κρέατα.

Ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται καθαρός σύμφωνα με τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, η παρασκευή της σκορδαλιάς χωρίς λαδερά ή ζυμαρικά την καθιστά κατάλληλη για νηστεία.

To top