Ημερολόγιο Μανιταριών 2023 απο το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου

Ημερολόγιο Μανιταριών 2023 απο το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου

Με τίτλο “Δώδεκα μήνες, δώδεκα μανιτάρια” κυκλοφορεί το ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2023 απο τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ιππείου.

Το νησί της Λέσβου από τα χρόνια του Αριστοτέλη ήταν γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας εδώδιμα μανιτάρια του.

Παρ’ ότι πρόκειται για νησιωτική περιοχή, οι εναλλαγές της βιοποικιλότητας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, απαριθμεί εκατοντάδες είδη μανιταριών με τα εδώδιμα να ξεπερνούν τα εκατό.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ευεργέτουλα αλλά και σε γειτονικές περιοχές μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια γι’ αυτό άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η συλλογή από τους κατοίκους των χωριών μας. Από νεαρή ηλικία οι μαθητές του σχολείου μας μυούνται στα μυστικά της μανιταροσυλλογής αφού αποτελεί γι’ αυτά αγαπημένη δραστηριότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στη φύση , σεβόμενοι κανόνες που θα ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου, θέλοντας να αναδείξει αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της πολιτισμικής και γαστριμαργικής μας κληρονομιάς, αποφάσισε να εκδώσει ένα συλλεκτικό ημερολόγιο που κάθε μήνας του χρόνου θα αντιστοιχεί σε ένα εδώδιμο μανιτάρι του νησιού μας. Βεβαίως το λεύκωμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονική και εμπειρική γνώση. Για την αναγνώριση άγριων αυτοφυών μανιταριών δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας.

Ο μόνος που ισχύει είναι η πλήρης γνώση των χαρακτηριστικών των μανιταριών που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Αποτελεί όμως μια καλή βάση ώστε να ξεκινήσει ο επίδοξος μανιταροσυλλέκτης τα πρώτα του βήματα.

Η επιμέλεια του ημερολογίου έγινε απο τον  Γιώργο Φρανσουά.

 

To top