Παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για τον Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας

Παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για τον Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας

Σε γραπτή παρέμβαση του το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας, τονίζοντας πως «οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι εργαζόμενοι σε αυτή καθώς και οι συνάδελφοι αιρετοί του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, χρειάζονται ουσιαστική συμπαράσταση».

Όπως αναλυτικά αναφέρει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου στη σχετική ανακοίνωση:

«Με ιδιαίτερη θλίψη παρακολουθούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, από τις σοβαρότατες παραλήψεις προετοιμασίας της νόμιμης λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ.ΜΙΧΑΛΕΛΛΗ “. Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι, ενώ οι επτά αιρετοί συνάδελφοι μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, που δεν ευθύνονται για τα παραπάνω, βρίσκονται μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα.

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων ( και ερμηνεύοντας την πραγματική θέληση του δωρητή), εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 Προεδρικό Διάταγμα, που ιδρύει Αυτοτελές Κοινωφελές Ίδρυμα. Το νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ικαίου, αποσπάται από την διοίκηση του Δήμου και υπάγεται πλέον στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, διοικούμενο από ανεξάρτητο συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ως πρόσωπα τα εκάστοτε μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας
Πλωμαρίου.

Αν είχαν καλυφθεί οι δαπάνες της λειτουργίας του Ιδρύματος, και οι οφειλές μέχρι τον Ιούλιο του 2022, είχε δε εκδοθεί η νόμιμη άδεια λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα ήταν δυνατή η παράδοσή του από τον Δήμο Μυτιλήνης και η παραλαβή του από το Συμβούλιο του νέου Ν.Π.Ι.Δ.

Δυστυχώς τα παραπάνω δεν έγιναν, ενώ ήταν επιδιωκόμενη και πασίγνωστη η αναμενόμενη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα μετέτρεπε τη νομική μορφή του Κληροδοτήματος.

Τώρα δε αντί να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της διαχείρισης του Ιδρύματος από το Δήμο, τίθενται εκ των υστέρων εκβιαστικά διλήμματα στα αιρετά μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας, να αναλάβουν τα χρέη, τα τρέχοντα ελλείμματα και την έκδοση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που βέβαια απαιτεί σημαντικές δαπάνες επισκευών και εξοπλισμού. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, είναι ότι μέχρι να παραδοθεί η διαχείριση του Κληροδοτήματος, την ευθύνη για κάθε οικονομική, διοικητική και ποινική υποχρέωση έχει ο Δήμος, ενώ με τη νέα νομική μορφή θα την έχουν ως πρόσωπα τα επτά μέλη που εκάστοτε θα έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο της Κοινότητας.

Οι επτά συνάδελφοι του Συμβουλίου της Κοινότητας, εκλέχτηκαν από τέσσερα αυτόνομα κοινοτικά ψηφοδέλτια ( και όχι δημαρχιακά ), ψηφισμένοι από τους συγχωριανούς τους, στους οποίους και λογοδοτούν. Δεν μπορούν να υποχρεωθούν από κανέναν, να αναλάβουν την διεκπεραίωση διακοπής της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Λύσεις πάντα μπορούν να βρεθούν, όταν υπάρχει ανάληψη ευθυνών και θέληση άμεσης δρομολόγησης ενεργειών, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να είναι δυνατή η λειτουργία του με τη νέα νομική μορφή».

To top