Διακόπηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η δίκη για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Διακόπηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η δίκη για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Διακόπηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η δίκη για τα πλαστά πτυχία αγγλικών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης.  Τη σημερινή πρώτη ουσιαστικά ημέρα  εξετάσθηκαν οκτώ από τους 120 περίπου μάρτυρες.

Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ο αστυνομικός που είχε αναλάβει την προανάκριση όταν τα πρώτα θύματα της υπόθεσης που ήταν υπάλληλοι του Δήμου πήγαν να καταγγείλουν την πλαστότητα των πτυχίων τους, ενώ ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης που συνεργαζόταν το φροντιστήριο με υπολογιστές και ξένες γλώσσες ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία κατά την οποία έδιναν εξετάσεις οι σπουδαστές. Στη συνέχεια, κατέθεσε ένας  ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσων στη Μυτιλήνη που το 2019 «έφερε» τις εξετασεις bulats στο φροντιστήριο του.

Στις ερωτήσεις η έδρα προς τους μάρτυρες επικεντρώθηκε – μεταξύ άλλων – στο πώς έμαθαν οι ίδιοι ότι το πτυχίο τους δεν ήταν γνήσιο και αν τους ζημίωσε επαγγελματικό το πλαστό πτυχίο.

Πώς γινόταν η εξέταση

Με βάση τις περιγραφές των μαρτύρων στο κεντρο που έγιναν τα πλαστά πτυχία οι εξετάσεις γινόταν ως εξής:

Όταν ο σπουδαστής εγγράφονταν στο φροντιστήριο προκειμένου να δώσει εξετάσεις Μπούλατς έκανε μαθήματα δυο ωρών την εβδομάδα διαρκείας 6 έως 8 μηνών. Όταν ερχόταν η ώρα για να δωσει τις εξετάσεις εκπρόσωπος του φορέα πιστοποίησης παρευρισκόταν στο χώρο του φροντιστηρίου διότι οι εξεταζόμενοι έδιναν εξετάσεις μέσω υπολογιστή. Η εξέταση διαρκούσε περίπου μιάμιση ώρα. Όταν οι σπουδαστές τελείωναν με τις εξετάσεις, περίμεναν περίπου 15 λεπτά προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα εκδιδόταν ηλεκτρονικά & μόνο ο φορέας πιστοποίησης ειχε το δικαίωμα να μπει στο σύστημα για να δει τον βαθμό του κάθε εξεταζόμενου. Μετά από 10 μέρες περίπου τα πτυχία αποστέλλονταν με courier από τον φορέα πιστοποίησης στην εκάστοτε σχολή.

 

To top