Elia Lesvos Confest 2022: Μια νέα εποχή για την ελιά στη Λέσβο

Elia Lesvos Confest 2022:  Μια νέα εποχή για την ελιά στη Λέσβο

Την αφετηρία για την ένταξη της Λέσβου στον διεθνή χάρτη των μεγάλων συνεδρίων αποτέλεσε το 1ο τριήμερο Διεθνές  Συνέδριο για την Ελιά, Elia Lesvos Confest 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Μια νέα εποχή για την ελιά στη Λέσβο, ξεκινά  στην Ελλάδα και στο ευρύτερο Μεσογειακό περιβάλλον, μετά το 1ο  καινοτόμο πολυθεματικό συνέδριο, κομβικής σημασίας για τη Λέσβο, με τη συμμετοχή 43 κορυφαίων επιστημόνων, επιχειρηματιών και ειδικών για την ελιά από την Ελλάδα αλλά και από Αμερική, Ισπανία, Ολλανδία, Βουλγαρία. Το Συνέδριο κατάφερε να διασυνδέσει διαφορετικούς τομείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ενδιαφέροντος του ελαιόλαδου, που αφορούν υγεία, διατροφή, γαστρονομία, τεχνολογία, περιβάλλον, καλλιέργειες, μάρκετινγκ, πολιτισμό, τουρισμό και οικονομία.

Η σημαντική ιδιαιτερότητα του συνεδρίου ήταν η πολυδιάστατη διασύνδεση και αντιμετώπιση του θέματος της ελιάς, γεγονός που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ημερών. Ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σημασία της τεχνολογίας τόσο για το ποιοτικό αποτέλεσμα του extra έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του για την υγεία , την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την προστασία του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα θέματα των ομιλιών κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος, ξεκινώντας από την αξία των προϊόντων της ελιάς στα θέματα της υγείας και της διατροφής, τις τεχνολογίες παραγωγής, τα θέματα καλλιέργειας και φυτοπροστασίας, την γαστρονομία, το marketing, τον πολιτισμό και την καθοριστική πολυθεματικότητα του ελαιοτουρισμού.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η κοινή άποψη των περισσότερων συμμετεχόντων, ότι η διεθνής αγορά είναι πλέον έτοιμη να αναγνωρίσει και να καταξιώσει τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν ταυτόχρονα την προστασία της υγείας με τα άρτια γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και το σωστό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η επαφή του διεθνούς αγοραστικού κοινού με ποιοτικά ελαιόλαδα μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί μέσω και του γαστρονομικού ελαιοτουρισμού.
Ο μεγάλος αριθμός συνέδρων που παρακολούθησαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, έδειξε τη μεγάλη ανάγκη του κοινού και ιδίως των παραγωγών να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και τις νέες προοπτικές για το χώρο της παραγωγής ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.
Όλοι οι συμμετέχοντες ομιλητές επεσήμαναν την πολύ σημαντική διάδραση που επιτεύχθηκε μέσω του συνεδρίου, καθώς αναπτύχθηκε δημιουργικός διάλογος, επικοινωνήθηκαν πρακτικές και νέες τάσεις και παρουσιάστηκε ολιστικά το μέλλον της Ελιάς και του Ελαιόλαδου.

Το Elia Lesvos Confest υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πλήθος υποστηρικτών, χορηγών και εθελοντών. Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε, καθ’ όλη την προετοιμασία και διεξαγωγή του, η εταιρία τουριστικού marketing Respond On Demand. Για τη διοργάνωσή του καταλυτική υπήρξε η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του YALE School of Public Health (Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου YALE των ΗΠΑ) και του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) , τα οποία πρωτοστατούν παγκοσμίως σε επιστημονικό επίπεδο με πρωτοβουλίες, τόσο στην ανάδειξη της συμβολής του ελαιόλαδου στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και της προώθησης ορθών πρακτικών καλλιέργειας και τεχνολογίας παραγωγής του ελαιόλαδου.

To top