Έκθεση γραμματόσημων και τεκμηρίων Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής

Έκθεση γραμματόσημων και τεκμηρίων Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής

Έκθεση γραμματοσήμων και τεκμηρίων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή με τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ 2022» συνδιοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από 9 ως 16 Οκτωβρίου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συλλογές με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα, από 16 φιλοτελιστές και συλλέκτες της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Συμμετέχουν επίσης με εκθέματα οι φορείς: 98 ΑΔΤΕ, Γενικά Αρχεία του Κράτους (Τμήμα Λέσβου), Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Θα εκτεθούν γραμματόσημα, ταχυδρομικές σφραγίδες, επιστολές, καρτ-ποστάλ, τηλεγραφήματα, χαρτόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, φωτογραφίες, εφημερίδες, δημόσια έγγραφα και άλλα έντυπα τεκμήρια, καθώς και αντίγραφο της Σημαίας της Μεραρχίας Αρχιπελάγους κατά την Εκστρατεία 1919-1922.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ.
Η έκθεση θα λειτουργήσει ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη: 9:00-13:00 και 18:00-20:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-13:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:00-13:00. Μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης για ξενάγηση στα εκθέματα και ενημέρωση για το γραμματόσημο και τον Φιλοτελισμό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με την ευκαιρία της έκθεσης η ΦΕΛ θα εκδώσει προσωπικό γραμματόσημο με παράσταση ζωγραφικό έργο του κ. Κώστα Μανιατόπουλου (Δ/ντή Μουσείου Τεριάντ). Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα χρησιμοποιήσουν ειδική αναμνηστική σφραγίδα κατά την ημέρα των εγκαινίων στο χώρο της έκθεσης.
Το ταχυδρομικό κατάστημα Μυτιλήνης θα είναι ανοικτό την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ώρες 9.00-14.00 προκειμένου φιλοτελιστές και ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν γραμματόσημα προς σφράγιση με την αναμνηστική σφραγίδα ή άλλα φιλοτελικά προϊόντα (όπως ενδεικτικά τη σειρά γραμματοσήμων για τους πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς).

To top