Προσωπικός Ιατρός: 10 νέες ειδικότητες εντάσσονται στο σύστημα

Υπεγράφη την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.

Οι 10 νέες ειδικότητες
Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα

αιματολογίας,
γαστρεντερολογίας,
ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
καρδιολογίας,
νευρολογίας,
νεφρολογίας,
ρευματολογίας,
παθολογικής ογκολογίας,
πνευμονολογίας-φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης

Όλες οι παθολογικές ειδικότητες εντάσσονται πλέον στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Αφορά γιατρούς που  ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

Στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας μίλησε στον Αίολο για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα.

Παγώνουν προσωρινά τα αντικίνητρα για την εγγραφή
Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως σε 45 ημέρες από την λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα. «Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1.5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη. Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 .

To top