Στο κινητό μας απο σήμερα η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Στο κινητό μας απο σήμερα η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Έλληνες πολίτες καθώς από σήμερα 27 Ιουλίου δεν θα χρειάζεται πια να κουβαλούν ταυτότητα και δίπλωμα, αλλά θα τα έχουν στο κινητό τους.

Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκαναριστεί». Η εφαρμογή Gov.gr Wallet, για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης είναι ήδη προσβάσιμη, παρότι για την ώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων.

Στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και με το ίδιο design στις αποχρώσεις του μπλε, το ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store. Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet ή το ebanking τους – όπως και στο gov.gr, μπορούν να «κατεβάσουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους. Βέβαια εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Πρακτικά, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19.

Τα στοιχεία που αποθηκεύονται είναι τα εξής:

– Ταυτότητα

Ο αριθμός ταυτότητας,
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
Η φωτογραφία του κατόχου

– Δίπλωμα οδήγησης

Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Ο αριθμός άδειας οδήγησης
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
Η φωτογραφία του κατόχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο

To top