Φωτιά στη Σάμο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στη Σάμο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, στο Παλαιοχώρι Σάμου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Οι καιρικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ καλύτερες με τους ανέμους να έχουν στραφεί σε ήπιους ανατολικούς, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης. Από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της νήσου Σάμου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τη νύχτα δεν κατεγράφησαν προβλήματα σε οικιστικές περιοχές, με την πυρκαγιά πάντως να είναι σε εξέλιξη. Κατά τη δημόσια τηλεόραση, οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους στους οικισμούς Λιμνιώνας και Μακριά Πούντα, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί προληπτικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι οι άνεμοι είχαν κοπάσει τη νύχτα και η φωτιά δεν επεκτάθηκε όπως έκανε τις προηγούμενες ώρες. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε οριοθέτηση της φωτιάς μέσα στην ημέρα» τόνισε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν απώλειες σε δάσος και ελαιόδεντρα, αλλά όχι σε σπίτια.

Όπως είπε, εκκενώθηκαν η Μακριά Πούντα, από όπου πέρασε η φωτιά αλλά δεν κάηκαν σπίτια, ο Λιμνιώνας, από όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος περίπου 400 τουρίστες, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Αγία Κυριακή.

Για τις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι για σήμερα Πέμπτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση και θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

 

Φωτογραφία:[REUTERS/Sofianos Drapaniotis]

 

To top