Μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αναδρομική επιστροφή των πρόσθετων επιβαρύνσεων από την αύξηση της τιμής στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το όριο της επιστροφής είναι τα 600 ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «επί της ουσίας καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής».

Συγκεκριμένα, όπως είπε η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. «Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

To top