Ανδρέας Ηλιάδης: Από την προσφυγική κρίση του 2015 στη Λέσβο, βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της Τζωρτζίνας

Ανδρέας Ηλιάδης: Από την προσφυγική κρίση του 2015 στη Λέσβο, βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της Τζωρτζίνας

Κρίσιμος μάρτυρας για την υπόθεσης του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι ο Εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ  του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης. Είναι ο επικεφαλής της ομάδας γιατρών που έκαναν την δραματική διάσωση του κοριτσιού .  Πρόκειται για το πρόσωπο που- όπως αναφέρει το “Βήμα”- ήταν  ο πρώτος που κατέφυγε στις αρχές μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας. Στη Λέσβο ο Ανδρέας Ηλιάδης έγινε γνωστός στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, όταν το 2015, ήρθε με ομάδα γιατρών από την Πάτρα προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προσφυγόπουλα που έφθαναν καθημερινά στις ακτές του νησιού.

«Έρχομαι σήμερα από την Πάτρα με το θεσμικό μου ρόλο ως γιατρός αλλά και με τον ευρύτερο ρόλο που πρέπει να έχει ένας γιατρός στην κοινωνία. Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την οδύνη και τη θλίψη μου για τον χαμό των τριών παιδιών. Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ο, τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς, η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη. Εκφράζω ξανά τη θλίψη μου και είμαι στη διάθεση της ανακρίτριας και θέλω όπως έχω δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ηλιάδης.

 

Ποιος είναι ο Ανδρέας Ηλιάδης

Είναι ο φύλακας άγγελος των παιδιών. Η φωτογραφία του, το 2015 όταν σε μια πρόχειρη σκηνή στη Σκάλα Συκαμιάς  φρόντιζε ένα προσφυγόπουλο χαμογελώντας του με αγάπη, είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου.   Ο ίδιος είχε δηλώσει αργότερα, για την εμπειρία του από την παρουσία του στη Λέσβο  «Από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου…» μαζί με γιατρούς από την Αχαΐα είχαν στήσει τότε και εξοπλίσει, το πρώτο οργανωμένο ιατρείο. Είχαν αφήσει ο καθένας τις δουλειές τους και τα σπίτια τους και εθελοντικά είχαν έρθει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκ περιτροπής λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε στη Λέσβο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.  

Ο κ. Ηλιάδης κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου, από όπου έφυγε στα 8 του χρόνια, ως πρόσφυγας. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό  για να τον κινητοποιήσει με την έναρξη του πολέμου στη Συρία να βρεθεί στη Λέσβο ώστε μαζί με συναδέλφους του να προσφέρει τη βοήθειά του στα παιδιά που έφθαναν τότε καθημερινά στο νησί.

Ζει  στην Πάτρα, όπου προσφέρει καθημερινά το σπουδαίο έργο του.  Μένει ξάγρυπνος νύχτες ολόκληρες στο πλευρό των παιδιών που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, ενώ επινόησε ακόμα και το “πτυχίο αποφοίτησης” για όσους την κερδίζουν, ώστε να βγαίνουν από το νοσοκομείο με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία.

To top