Αγωγή κατέθεσε η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού

Αγωγή κατέθεσε η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού

Αγωγή η οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας στη θέση Αφεντέλι, της ιδιώτη, κατέθεσε σήμερα Τρίτη ο Σύλλογος της Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της Παραλίας Ερεσού.

Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή κατατέθηκε καθώς το διορθωτικό συμβόλαιο του 2014 αναφέρονται 13,5 περίπου στρέμματα και όχι 11,5 όπως όρισε ο Άρειος Πάγος.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ενέργειες προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ σύντομα θα γίνει και κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης.

Η Πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού σε ανακοίνωση της απαντάει στα όσα λέχθηκαν κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με αποκλειστικό θέμα την υπόθεση Αφεντέλι, ζητώντας από τον ίδιο να ξεκαθαρίσει την πρόταση του περί απαλλοτρίωσης ή αγοράς, ενώ επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως αν ο Δήμος δεν προτίθεται να κάνει κάποια νομική κίνηση, όπως π.χ. ένα αίτημα ακύρωσης, του ζητάν να το κοινοποιήσει.

Αναλυτικά:

Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τη συνέντευξη του δημάρχου κ. Βέρρου. Καταρχάς και για να είμαστε δίκαιοι: Ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να επαναλαμβάνει, ότι για κανένα λόγο η παραλία δεν πρέπει να οικοδομηθεί. Χαιρόμαστε γι’ αυτό. Επίσης, εκτιμούμε ότι ο Δήμαρχος φαίνεται να υιοθέτησε την τελευταία (και έσχατη) από τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η Πρωτοβουλία στο δημοτικό συμβούλιο της 25.2.2022.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς δεν ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος. Αυτό που δεν ξεκαθαρίστηκε είναι αν προτείνει αγορά ή απαλλοτρίωση. ΠΡΟΦΑΝΩΣ θεωρούμε πως, ότι και από τα δυο και αν εννοεί, αναφέρεται και στα 2 ακίνητα της ιδιώτη που βρίσκονται στην παραλία. Όλοι φανταζόμαστε ότι καθώς αυτό πλέον αποτελεί, αν καταλαβαίνουμε καλά, την κύρια (ή και μοναδική) στρατηγική του Δήμου, θα έχει μελετηθεί και ξεκαθαριστεί επαρκώς, τουλάχιστον από κάποιον νομικό. Παρακαλούμε για την αποσαφήνιση της παραπάνω πρότασης.

Όσον αφορά την συνεπακόλουθη πρόταση αξιοποίησης με το θεματικό πάρκο: το θεματικό πάρκο δεν δαιμονοποιήθηκε, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από την τοπική κοινωνία γιατί η θέση αυτή είναι τελείως λάθος! Γιατί προτάθηκαν δύο άλλες θέσεις ( που το δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβρη δεσμεύτηκε να εξετάσει). Η μία αξιοποιήσιμη και το χειμώνα και οι δύο πιο συμβατές με την ιστορική μνήμη, που είναι και το θέμα του. Αν όπως μας είπε ο Δήμαρχος η συγκεκριμένη πρόταση για απαλλοτρίωση πρέπει να συνοδεύεται και «…από ένα σκοπό…», αυτός υπάρχει ανεξάρτητα από το Θεματικό Πάρκο. Μιλάμε για μια έκταση που βρίσκεται σε 3 περιοχές Natura, στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου, σε επαφή με προστατευόμενο Μικρό Νησιωτικό Υγρότοπο και σε τοπίο Διεθνούς Αξίας, ήδη θεσμοθετημένο από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ονομαστικά ως «Παραλία Ερεσού»). Όλα αυτά λοιπόν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν καλύπτουν τον «σκοπό» που χρειάζεται. Αλήθεια το Θεματικό Πάρκο με πιο τρόπο θεωρεί ο Δήμαρχος ότι εξυπηρετεί καλύτερα την ύπαρξη «σκοπού» ??? Εκτός κι αν είναι μόνο πρόσχημα…

Σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου για την συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, γεννάται το εξής ερώτημα. Αν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι υπάρχει κάποια προοπτική γιατί δεν το έχει κάνει ΗΔΗ 5 μήνες τώρα, που ΠΛΕΟΝ γνωρίζει τα της προέγκρισης.

Για το αν είμαστε ακτιβιστές, αριστεροί με ηθικό πλεονέκτημα έχουμε να πούμε πως ο κόσμος που στηρίζει τις προσπάθειες της πρωτοβουλίας, ο κόσμος στο μπλόκο, που σταμάτησε δύο φορές την ιδιώτη και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, είναι ένας κόσμος πολύχρωμος. Γιατί αυτή είναι η κοινωνία της Ερεσού.! Για το ηθικό πλεονέκτημα, θα συμφωνήσουμε καθώς η βούληση μιας κοινότητας να προστατεύσει την κληρονομιά και τη φύση της ( …ακόμα κι αν άργησε…) είναι πάνω από νομότυπες διαδικασίες.

Κατά τ’ άλλα κ. Δήμαρχε επιτρέψτε μας να έχουμε πολλές αντιρρήσεις. Για το αν το ξέρατε ή όχι , κι αφού είχε ήδη ξεσηκωθεί ο κόσμος με το θεματικό, αφού μήνες πριν είχαν σταλεί εξώδικα και στο Δήμο και στην ΥΔΟΜ, επιτρέψτε μας να μη σας πιστεύουμε.

Θεωρείτε ότι δεν μπορούσατε, ακόμα και αν ξέρατε, να αλλάξετε κάτι στην διαδικασία της προέγκρισης – άδειας δόμησης. Αυτό όμως δεν ισχύει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο 1ο δημοτικό συμβούλιο για το «Αφεντέλι», οι προτάσεις του Δ.Σ. (όπως η πρόταση του κ. Μανωλακέλλη) εκπέσανε ως εκπρόθεσμες. Το ίδιο έγινε και με την προσφυγή στον ΠΕΣΥΠΟΘΑ (την οποία πλέον είδαμε στο εξώδικο της κ. Καραγιάννη προς τους 19 Δημοτικούς Συμβούλους) που απορρίφτηκε λόγω του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών (αλήθεια το απαντητικό έγγραφο της ΥΔΟΜ προς το αίτημα του Δήμου για ανάκληση δεν το είχατε διαβάσει…).

Επίσης κ. Δήμαρχε, ο εντεταλμένος δικηγόρος του Δήμου δεν είναι ” οποιοσδήποτε δικηγόρος που λέει τη γνώμη του” ούτε η ΥΔΟΜ είναι το ΣτΕ. Αν καταλάβαμε καλά, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητείτε την αποτελεσματικότητα του νομικού σας συμβούλου, του κ. Παπουτσή καθώς, όπως ο ίδιος είπατε, θεωρείτε την απόφαση της ΥΔΟΜ να μην ακολουθήσει την γνωμοδότηση του για ανάκληση της άδειας, ορθή και δικαιολογημένη. Η λογική επιβάλει να θεωρήσουμε ότι στηρίζεστε στην άποψη κάποιου (άλλου φανταζόμαστε) νομικού. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο Δήμαρχος η προϊσταμένη της ΥΔΟΜ, θα απέρριπταν την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, σε ένα νομικό θέμα, θεωρώντας ότι αυτοί «απλά ξέρουν καλύτερα».

Δεν ακούσαμε από τον Δήμαρχο να έχει δρομολογηθεί κάποια νομική κίνηση με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ελπίζουμε η παράλειψη αυτή να είναι μόνο στο επίπεδο της εξαγγελίας και όχι σε επίπεδο προετοιμασίας. Αν ο Δήμος δεν προτίθεται να κάνει κάποια νομική κίνηση, όπως π.χ. ένα αίτημα ακύρωσης, θα τον παρακαλούσαμε να το κοινοποιήσει, ώστε να αναλάβουν (και) τον ρόλο αυτό οι ίδιοι οι πολίτες, ως οι τελευταίοι πλέον (μετά και την «απροθυμία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σηκώσει το βάρος που προκύπτει από την δέσμια υποχρέωση της) που μπορούν να υπερασπιστούν την παραλία μας.

Όσο για τις διαβολικές συμπτώσεις …η κ. Ζαφειρίου, προϊσταμένη της υπηρεσίας που εξέδωσε προέγκριση και άδεια, μέλος επίσης του ΠΕΣΥΠΟΘΑ στο οποίο εκπρόθεσμα προσφύγατε, ο κ. Τριχώνας που υπογράφει τα σχέδια Καραγιάννη και μετά εργάζεται μαζί σας… επιτρέψτε μας να είμαστε καχύποπτοι όπως αρμόζει στη θέση σας που είναι θεσμική. Είστε δήμαρχος, κι όσο αυτό σας δίνει εξουσία άλλο τόσο σας καθιστά υποκείμενο ελέγχου. Καταλαβαίνετε, τόσα γίνονται…

Κλείνοντας, να σας ευχαριστήσουμε που μας ονομάζετε “κοινή λογική”. Εμάς, την τοπική κοινωνία, τους ντόπιους, τους μέτοικους, τους φίλους κι επισκέπτες, που αντιστεκόμαστε στην καταστροφή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι την τελική ΝΙΚΗ.

Καμία παρέμβαση από το δρόμο και κάτω.
Ούτε βήμα πίσω.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

To top