Βιωματικό εργαστήριο φύτευσης αμπελώνα από την ΚοινΣΕπ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Βιωματικό εργαστήριο φύτευσης αμπελώνα από την ΚοινΣΕπ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Με την φύτευση 1.000 υποκειμένων αμπέλου, συνεχίζονται οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ», στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνεται διήμερο βιωματικό εργαστήριο φύτευσης, στις 16-17 Απριλίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου.

Μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στο βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς τον Νοέμβρη, κατά το πρώτο στάδιο διαμόρφωσης του πεδίου όπου θα εγκατασταθεί ο νέος αμπελώνας, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συνεχίζει με την επόμενη συμμετοχική δράση. Η φύτευση του νέου αμπελώνα αποτελεί ιδανική ευκαιρία συνάντησης και συνεργασίας νέων και παλιών αμπελουργών και άλλων ενδιαφερόμενων.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η πρώτη γνωριμία των συμμετεχόντων με το αμπέλι και την πανάρχαια τέχνη της αμπελουργίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε νεότερους επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική εργασία στη φύτευση υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις, σχετικές με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά του πεδίου και τη διαχείριση του εδάφους, τα σχέδια και το σύστημα της φύτευσης, την επιλογή και τις φροντίδες των υποκειμένων.

Με τον Διόνυσο, δημιουργό και προστάτη της αμπέλου, για σύμμαχο, οι μέρες θα κλείνουν γύρω από το καζάνι με το αχνιστό φαγητό, συνοδεία κρασιού και τσίπουρου και υπό τους ήχους μουσικών οργάνων και τραγουδιών.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. : https://ifestio-anemotias.com.

To top