Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά Ευστρατία της Συκαμιάς

Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά Ευστρατία της Συκαμιάς

Η γιαγιά Ευστρατία Μαυραπίδη  της Συκαμιάς της Λέσβου έφυγε χθες  από την ζωή,  σε ηλικία 96 ετών. Το  2019 πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Μαρίτσα Μαυραπίδη ενώ από τις τρεις εμβληματικές γιαγιάδες που έγιναν σύμβολο της προσφυγικής κρίσης και την αλληλεγγύης που έδειξαν οι πολίτες της Λέσβου στους πρόσφυγες,  ζει η Αιμιλία (Μιλίτσα)  Καμβύση 92 χρονών σήμερα.

Το 2015 στη δίνη της προσφυγικής κρίσης , όταν οι βάρκες με τους πρόσφυγες από τη Συρία έφθαναν καθημερινά στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς οι τρεις γιαγιάδες ανέλαβαν να ταϊσουν και να φροντίσουν ένα μωρό, καθώς η μητέρα του ήταν εξαντλημένη από το ταξίδι διασχίζοντας όλη τη νύχτα τη θάλασσα στοιβαγμένη σε μια φουσκωτή βάρκα με το μωρό αγκαλιά.

Είδαν τη νεαρή µάνα να βγαίνει από τη βάρκα µουσκεµένη, κρυωµένη και ταλαιπωρηµένη, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά το βρέφος της, το οποίο έκλαιγε ασταµάτητα. «…Το µωρό πεινούσε, αλλά του έδινε γάλα και δεν το έπινε. Το δοκίµασα στο χέρι µου και ήταν καυτό. Πήρα το µπιµπερό, το κρύωσα στη βρύση και µετά το ήπιε όλο µονορούφι» είχε διηγηθεί  τότε  η Μαρίτσα Μαυραπίδη.

 

Το “κλικ” του φωτογράφου Λευτέρη Παρτσάλη έκανε τις τρεις γιαγιάδες σύμβολο ανθρωπιάς. «Εκτυλίχθηκαν όλα µπροστά µου και έχω αποτυπώσει καρέ καρέ το µεγαλείο της σκηνής από την αρχή ως το τέλος. Από την ώρα που οι γιαγιάδες φώναζαν επιτακτικά 3-4 φορές “φέρ’ το εδώ µωρέ”, µέχρι τη στιγµή που το έδωσαν ξανά πίσω στη µητέρα, ήρεµο και χορτάτο» είχε δηλώσει στο «Εθνος» ο φωτογράφος.

Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κηδεία της Ευστρατίας Μαυραπίδη θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, στη  Συκαμιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στη Σκάλα Συκαμιάς.

To top