Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με τον σύλλογο “Συν-εξέλιξη”

Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με τον σύλλογο “Συν-εξέλιξη”

Την ανάγκη δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Λέσβο, τονίζει σε ανακοίνωση του ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, στη συνέχεια συνάντησης του με τον Σύλλογο γονέων και φίλων ανθρώπων με Αυτισμό «Συν-Εξέλιξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο σύλλογος, που ξεκίνησε το 2017, έχει να επιδείξει πολύτιμο έργο για την υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και των γονέων τους, καθώς και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον αυτισμό, κόντρα στις οπισθοδρομικές προκαταλήψεις.

Δυστυχώς, όμως, η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τελείως αναντίστοιχη με ένα ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα και σκιαγραφεί την εικόνα μιας Ελλάδας που ακόμη βρίσκεται δεκαετίες πίσω ως προς το πώς αντιμετωπίζει τους πολίτες με αυτισμό και συνολικά με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Στη Λέσβο έχουμε σήμερα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, που φτάνουν σε σχολική ηλικία δίχως να έχουν διαγνωστεί επίσημα. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεν διαθέτει ακόμη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), τη στιγμή που στη γειτονική Χίο λειτουργούν τρεις ΣΥΔ. Την ίδια στιγμή, ενώ λειτουργεί στο νησί μας ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παιδιών με αναπηρίες, ο Δήμος Μυτιλήνης ουδέποτε κινητοποιήθηκε για να δημιουργήσει μια αντίστοιχη, δημόσια δομή.

Εκτός αυτού, η ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ περιέκοψε φέτος τις πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη, στερώντας έτσι από τους γονείς τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών τους στον συνδυασμό τυπικής εκπαίδευσης και παράλληλης στήριξης (όπως προκρίνουν οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις) και οδηγώντας αναγκαστικά τους μαθητές και τις μαθήτριες με αυτισμό στο Ειδικό Σχολείο, που, σημειωτέον, ακόμη στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες.

Ο Γιάννης Μπουρνούς συνεχάρη τα μέλη της «Συν-Εξέλιξης» για την εξαιρετική δουλειά τους και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις του συλλόγου, που βασικό στόχο έχουν τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αυτισμό σε μια συμπεριληπτική κοινωνία». 

 

To top