Νίκη Κεραμέως: Σε τρία επίπεδα η αξιολόγηση εκπαιδευτικών στα σχολεία

Νίκη Κεραμέως: Σε τρία επίπεδα η αξιολόγηση εκπαιδευτικών στα σχολεία

Για τα τρία επίπεδα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνική εκπομπή, τονίζοντας ότι πλέον αξιολογούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί, ακόμα και οι διευθυντές και αν κριθεί ότι κάποιος δεν είναι επαρκείς μπορεί να απομακρυνθεί.

Για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας: Ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο με σφοδρότατες αντιδράσεις. Κινηθήκαμε νομικά γιατί κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις αποχή διαρκείας, σαν να λένε «δεν μας αρέσει ο νόμος, δεν τον εφαρμόζουμε», αλλά αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται γιατί ψηφίζει νόμους και τους εφαρμόζει. Φέτος είναι η 2η χρονιά.

Για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος: Σαράντα χρόνια στη χώρα, χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική χωρίς να ξέρουμε που πάμε καλά και που δεν πάμε καλά. Χωρίς να έχουμε δεδομένα. Είναι σαν να πηγαίνεις στον γιατρό και να του λες δε νιώθω καλά και να σου λέει θα σου γράψω φάρμακα. Θα σου γράψει φάρμακα χωρίς να σου κάνει την εξέταση; Πλέον κάθε χρόνο αξιολογούμε το σύστημα και βλέπουμε που τα πάμε καλά και που όχι. Και όπου δεν τα πάμε καλά επικεντρώνουμε για να υπάρξει βελτίωση.

Για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών:  Έχει να γίνει από 1982, δηλαδή 41 ολόκληρα χρόνια. Από τότε έγιναν προσπάθειες αλλά με οριζόντιο τρόπο δεν ξεκίνησε. Αν κάποιος αξιολογηθεί θετικά παίρνει μόρια και μπορεί να ανέβει στη βαθμίδα, να γίνει διευθυντής σχολείου, διευθυντής εκπαίδευσης κλπ., που σημαίνει και μισθολογική άνοδο. Αν κάποιος δεν αξιολογηθεί σωστά, προβλέπεται υποχρεωτική επιμόρφωση. Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση και για την μονιμοποίηση είναι πλέον υποχρεωτική.

Για την ώρα έχει γίνει περίπου στα μισά σχολεία η αξιολόγηση, σε 6.000 από τα 13.000 που υπάρχουν. Η εξέταση γίνεται στο τέλος του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε Φαίνεται και η εξέλιξη των μαθητών.

 

To top