Στους 18 οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

Στους 18 οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου
φωτο: Ιγνάτης Τσικνής

Στους 18 ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια   ανατολικά της Λέσβου κοντά στο φυλάκιο «Προβοσκίδα».
Η βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά περίπου 40 μετανάστες  βυθίστηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μυτιλήνης
Έχουν διασωθεί εννέα άτομα όλες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μια ακόμη γυναίκα έχει διασωθεί σύμφωνα με το Λιμενικό σώμα και δεν χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

φωτο Ιγνάτης Τσικνής -aeolostv

Το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο (στις 3π.μ)

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Η βάρκα με τους μετανάστες όπως εκτιμάται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από  περιοχή  κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες καθώς στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης.

Πολύνεκρο ναυάγιο και στα Κύθηρα όπου επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

up date – Νεότερη ανακοίνωση Λιμενικού Σώματος (ώρα 13.54)

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή “ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ” ανατολικά ν. Λέσβου, που ξεκίνησε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 10 γυναίκες, εκ των οποίων οι εννέα (09) έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” για παροχή πρώτων βοηθειών.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δεκαεπτά (17) σοροί (16 γυναίκες και 1 ανήλικο αγόρι), οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”, για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

To top