Μεγάλη συμμετοχή εργοδοτών στο «Job Fair» στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Μεγάλη συμμετοχή εργοδοτών στο «Job Fair» στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

 

Σε συνέντευξη τύπου η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  τόνισε πως «οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα και δικαιούνται να βρίσκονται εδώ και λαμβάνουν την προστασία μας πρέπει να αποκτούν ανεξάρτητη διαβίωση και να εργάζονται. Έτσι, συνδέουμε την παραμονή τους  στη χώρα με την εκπαίδευση για τους ηλικιακά μικρότερους και με την εργασία για τους ηλικιακά μεγαλύτερους». Όπως υπογράμμισε, πρόσφατα ψηφίστηκε άλλη μία τροπολογία όπου το Υπουργείο έχει δώσει τη δυνατότητα  οι πρόσφυγες να μπορούν να εργαστούν από τον δεύτερο μήνα από την στιγμή που φτάνουν στη χώρα. «Είναι η κατάλληλη ώρα, και το ξεκινούμε από εδώ – από τη Λέσβο – να κάνουμε ημέρες καριέρας, να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα από τέτοιες εκδηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά. Η Υφυπουργός τόνισε επίσης, ότι το Υπουργείο έχει διασφαλίσει να τηρηθεί ολόκληρη η νομοθετική προεργασία και να γίνονται όλα με απόλυτη νομιμότητα.

Όσον αφορά το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα εργάζονται οι αιτούντες άσυλο η κα Βούλτεψη είπε πως σκοπός είναι εφόσον αυτοί οι άνθρωποι περάσουν από όλες τις διαδικασίες να ξεκινήσουν να εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να μην υπάρχει υπερσυμφόρηση των δομών. «Αυτοί οι άνθρωποι θα εργάζονται με τις ίδιες συνθήκες που εργάζονται και οι Έλληνες. Δεν κάνουμε καμία διάκριση σε αυτό το κομμάτι», είπε και αποκάλυψε ότι το Υπουργείο σχεδιάζει ένα μεγάλο πρότζεκτ που θα αφορά όλη την Ελλάδα και θα είναι ειδικά για τις γυναίκες αιτούντες άσυλο καθώς είναι μία ειδική κατηγορία γιατί έχουν και την φροντίδα των παιδιών τους.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Μαρία Κλάρα Μαρτίν, τόνισε πως είναι η τέταρτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Λέσβο αλλά και η μεγαλύτερη υπογραμμίζοντας πως δε γνώρισε πότε στη ζωή της έναν πρόσφυγα που να μην θέλει να εργαστεί και ξαναφτιάξει τη ζωή του. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και υπεύθυνος του προγράμματος ένταξης HELIOS, Milan Colic Humljan είπε πως τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πάνω από 46 δράσεις διασύνδεσης με εταιρείες και υπογράμμισε πως υπάρχει πραγματική ανάγκη να συνδέσουμε την αγορά με την ένταξη των ανθρώπων.

Από την Αθήνα στη Μυτιλήνη για να βρει δουλειά 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν όπου ήρθε στην Ελλάδα πριν 8 μήνες, ζει στην Αθήνα και ήρθε στη Μυτιλήνη αποκλειστικά και μόνο για να περάσει από συνέντευξη για δουλειά. Όπως δήλωσε στην κάμερα του «Αίολος» ο ίδιος έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την 6μηνη πρακτική του, ενώ ελπίζει πως μέσω αυτού το προγράμματος θα καταφέρει να βρει εργασία.

To top