Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με εκπλήξεις και …παράπονα

Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  με εκπλήξεις και …παράπονα

Η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι παρουσία και του επικεφαλής της παράταξης της  μείζονος Αντιπολίτευσης Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος ορκίσθηκε λίγο πριν την συνεδρίαση.

Η συζήτηση κινήθηκε  γενικά σε ήπιους τόνους ενώ υπήρξε μια διαφωνία όταν το κ. Στεφανης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ορκωμοσία του έγινε κεκλεισμένων των θυρών κάτι που χαρακτήρισε ως «απρέπεια». Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα το οποίο απέδωσε σε αστοχία ενώ από την πλευρά της Περιφερειακής αρχής δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις  και τονίσθηκε ότι όλα έγιναν με βάση τα όσα προβλέπουν οι διαδικασίες.

Ο κ. Στεφανής  πάντως σε δήλωσή του  τόνισε τη διάθεσή του να προσφέρει στο Περιφερειακό συμβούλιο χωρίς στείρα αντιπολίτευση και να στηρίζει τα θέματα που είναι προς όφελος των νησιών.

Η έκπληξη ήρθε από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ο οποίος για τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου πρότεινε τον Νίκο Μάρκου από τη Σάμο  και όχι τον Κώστα Αστυρακάκη  τον οποίο είχε ανακοινώσει η ίδια η Περιφερειακή αρχή πριν από λίγες ημέρες. Όπως εξήγησε ο κ. Μουτζούρης σε δήλωσή του, άλλαξε την απόφασή του όταν διαπιστωσε με τις αλλαγές στο νόμό ότι του παρέχεται η δυνατότητα για αξιοποίηση στελεχών και σε άλλες θέσεις, «δείχνοντας» θέση Αντιπεριφερειάρχη.

Στην πρώτη συνεδρίαση προήδρευσε αρχικά, ο πρώτος σε ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, Κώστας Αρώνης . Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής προτάθηκε και εκλέχθηκε ομόφωνα για πρόεδρος ο Νίκος Μάρκου από τη Σάμο.

Για την θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Αλκιβιάδη Στεφανή και εκλέχθηκε ομόφωνα ο Φιλόδωρος Βιτέλλας ενώ για τη θέση του Γραμματέα προτάθηκε από την επικεφαλής της ελλάσσωνος αντιπολίτευσης Αγλαΐα Κυρίτση και εκλέχθηκε ομόφωνα ο Γιώργος Τσακαλίας. Ακολούθησε η εκλογή των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής όπου πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Αρχή εκλέχθηκαν τακτικά μέλη οι: Αναστασία Αντωνέλη, Παντελής Μπουρνιάς, Δέσποινα Καλβίνου και Άγγελος Βλάττας. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν οι Δημήτρης Καλλίας, Νίκος Νύκτας, Ελισσαίος Μαυρατζώτης και Απόστολος Κουτσογιάννης. Από την αντιπολίτευση εκλέχθηκαν τακτικά μέλη οι Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Παντελής Μπουγδάνος και αναπληρωματικά μέλη οι Γιώργος Αμπατζής και Αγλαΐα Κυρίτση.

 

«Παρατράγουδα»  με την ορκωμοσία Στεφανή

 Από την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Ειδικότερα, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλκιβιάδης Στεφανής και χαρακτήρισε «απρεπές» το γεγονός ότι η ορκωμοσία του, η οποία έγινε λίγο νωρίτερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν κεκλεισμένων των θυρών και οι συνεργάτες του δε μπόρεσαν να παραστούν. Η τοποθέτηση  αυτή ενόχλησε μέλη της περιφερειακής αρχής, ωστόσο το θέμα έκλεισε με αμοιβαίες εξηγήσεις.

 Διαμαρτυρία από την Αγλαϊα Κυρίτση

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαΐα Κυρίτση εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για τη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης για την Περιφερειακή Επιτροπή καθώς όπως τόνισε «η συγκεκριμένη εγκύκλιος φιμώνει την ελάσσωνα  αντιπολίτευση» ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη συμφώνησε και τόνισε πως «οι περιορισμοί δεν ωφελούν τον τόπο» και γι αυτό τον λόγο θα συζητηθεί να γινεί αίτημα για αλλαγή σύνθεσης του οργάνου.

Καταγγελία από την Βάσω Χοχλάκα 

Η Περιφερειακή σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα κατήγγειλε το γεγονός της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου με τα λιμάνια Λαυρίου και Καβάλας και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

To top