Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό στο Δημοτικό σχολείο Θερμής

Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό στο Δημοτικό σχολείο Θερμής

Πλημμύρισε από μνήμες του Ποντιακού Ελληνισμού τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 το Δημοτικό Σχολείο Θερμής Λέσβου. Μέλη της Ένωσης Ποντίων Μυτιλήνης – ντυμένα με υπέροχες ποντιακές φορεσιές – περιήλθαν τις αίθουσες του μικρότερων τάξεων του σχολείου και μοίρασαν εικόνες με σκίτσα Ποντίων, για να τις ζωγραφίσουν οι μαθητές.

Ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών οργάνων του Πόντου. ( νταούλι, λύρα, γκάιντα). Στο ίδιο διάστημα οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης παρακολούθησαν ομιλία παρουσίαση για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αμέσως μετά έγινε η τελετή της απονομής των βραβείων στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν με κείμενά τους στο τεύχος του «Θήτα της Θερμής», που απέσπασε το 1ο βραβείο στον περυσινό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός : Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης Π. Χριστόφας καθώς και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Θερμής Θ. Σπύρου. Επίσης παρέστη συνοδεύοντας τους μαθητές του σχολείου, που βραβεύτηκαν ο Δ/ντης του Γυμνασίου Πύργων Θερμής κ. Μιχαλάκης

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η Ένωση Ποντίων Μυτιλήνης παρουσίασε χορούς του Πόντου, όπου συμμετείχαν και οι μαθητές του σχολείου και έψαλε τα κάλαντα. Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές από το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου. Επίσης προσφέρθηκαν στους καλεσμένους «ΩΤΙΑ» μια γνωστή ποντιακή λιχουδιά.

Τα βραβεία απένειμε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Δ.Σ. Θερμής και Κάτω Τρίτους η Σχολική Σύμβουλος Μαρία Τζουρά. Τα Δ.Σ Άγρας και Παρακοίλων – που επίσης συμμετείχαν στην προσπάθεια – δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω απόστασης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 800 σχολεία από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια. Το ήταν αφιερωμένο στη δράση των δύο Λέσβιων ιεραρχών που έδρασαν στον Πόντο του Γερμανού Καραβαγγέλη & του Ευθύμιου Αγριτέλλη.

 

 

 

To top