Μαθητές από τη Ρουμανία υποδέχθηκε το 5ο Γυμνάσιο στο πλαίσιο του Erasmus+

Μαθητές από τη Ρουμανία υποδέχθηκε το 5ο Γυμνάσιο στο πλαίσιο του Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 “School education projects”, το  5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Șimleu Silvaniei, Sălaj, της Ρουμανίας. Οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Κάστρο της Μυτιλήνης και στο υδραγωγείο της Μόριας μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης.

Στο χώρο του 5ου Γυμνασίου καθηγητές των δύο χωρών πραγματοποίησαν πειράματα χημείας, οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και στο τέλος αντάλλαξαν δώρα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επισκέφτηκαν την Αγιάσο, έμαθαν την ιστορία της παραδοσιακής κεραμικής, εξοικειώθηκαν με τον τοπικό πολιτισμό και ενεπλάκησαν σε ένα εκπαιδευτικό μάθημα μέσα από το Visit Agiasos. Επίσης οι μαθητές των δύο χωρών επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου και το Μουσείο κούκλας όπου είδαν παραδοσιακές ενδυμασίες και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους κατοίκους της περιοχής.
Τους μαθητές φιλοξένησε επιπλέον η ποτοποιία “Σαμαρά “ προκειμένου να ανακαλύψουν τον τρόπο παρασκευής του παραδοσιακού ούζου και το Μουσείο Βρανά για να μάθουν τη διαδικασία παρασκευής λαδιού.

Η εβδομάδα έκλεισε με μία επίσκεψη στο Σίγρι με τους μαθητές να συμμετέχουν σε δράση προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ήταν μια μοναδική εβδομάδα καθώς οι μαθητές των δύο χωρών ήρθαν σε επαφή και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και σκέψεις στα πλαίσια της εξωστρέφειας και συνεργατικότητας ανάμεσα στα σχολεία. Εκτός από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που στάθηκε αρωγός σε όλο το εγχείρημα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις επιχειρήσεις του τόπου μας που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και συγκεκριμένα προς τον κ. Ευσταθίου Μανώλη (Πίτα Μάκης), τον κ. Αναγνώστου Δημήτριο (Ποτοποιία Σαμαρά) καθώς και τον κ. Τζωρτζή Μιχάλη

To top