Π. Παρασκευαΐδης για την απελευθέρωση της Λήμνου: «Όλοι μαζί θυμόμαστε, τιμούμε, γιορτάζουμε την ιστορική αυτή μέρα»

Π. Παρασκευαΐδης για την απελευθέρωση της Λήμνου: «Όλοι μαζί θυμόμαστε, τιμούμε, γιορτάζουμε την ιστορική αυτή μέρα»

Γραπτή δήλωση για την 111η επέτειο της απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαίδης. «Όλοι μαζί θυμόμαστε, τιμούμε, γιορτάζουμε την ιστορική αυτή μέρα, που ο ελληνικός στόλος με ναυαρχίδα του το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη έφθασε στη Λήμνο το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1912», σημειώνει ο βουλευτής στην ανακοίνωση του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Προχθές γιόρτασε ο ιστορικός Αη Στράτης, αύριο η Λήμνος μας. Όλοι μαζί θυμόμαστε, τιμούμε, γιορτάζουμε την ιστορική αυτή μέρα, που ο ελληνικός στόλος με ναυαρχίδα του το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη έφθασε στη Λήμνο το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1912.

Αποβιβάστηκε κατέλαβε, και απελευθέρωσε το νησί μετά από 456 χρόνια σκλαβιάς υπό τον τουρκικό ζυγό.

Η Λήμνος τέθηκε πλέον υπό ελληνική κατοχή και την 1η Φεβρουαρίου 1914 έγινε η προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την ελληνική κυριότητα στα νησιά του Αιγαίου.

Ένα και πλέον αιώνα μετά, δυστυχώς αυτά τα νησιά μαζί με τα υπόλοιπα του Ανατολικού Αιγαίου και πάλιαπειλούνται προκλητικά από την Τουρκία, στα πλαίσια της αναθεωρητικής πολιτικής της κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών.

Εθνική εγρήγορση, ετοιμότητα, θωράκιση και οικονομική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου πρέπει να είναι οι προτεραιότητες όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας μας.

Οι αξίες που καθόρισαν την πορεία του έθνους μας και την επιβίωσή του όπως εθνική ομοψυχία, εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν σήμερα για μας τους νεώτερους πυξίδα για ένα ασφαλές ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον με εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στο οποίο θα μπορούμε να θυμόμαστε και να τιμούμε το ένδοξο παρελθόν αυτού του υπέροχου έθνους των ελλήνων.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Λημνιούς και Αγιοστρατήτες.

To top