Εορτασμός της Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Επάνω Σκάλα

Εορτασμός της Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Επάνω Σκάλα

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει  οριστεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Για το λόγο αυτό την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Επάνω Σκάλα.
Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν :

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Τέλεση αρτοκλασίας στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Θα εκφωνηθεί πανηγυρικός της ημέρας από εκπρόσωπο του προσφυγικού συλλόγου « Η Επάνω Σκάλα».
Μετά και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει η «ευχή των κολύβων» και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα), από τον εκπρόσωπο της
Κυβέρνησης, τους βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, τους Διοικητές Διοικήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Εκπροσώπους Προσφυγικών Σωματείων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και
συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις και θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικά τμήματα.

To top