Σ.Ζαφείρης: “Οι συνέπειες της Κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο”

Σ.Ζαφείρης: “Οι συνέπειες της Κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο”
Τη θλίψη του από τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία και την αμέριστη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τους πληγέντες, εξέφρασε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Μουτζούρη «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», Στρατής Ζαφείρης, τονίζοντας ότι για ακόμη μια φορά οι συνέπειες της Κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο.
Ο κ. Ζαφείρης στην επιστολή του αναφέρει αναλυτικά:
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, επιπτώσεις τις οποίες σε σαφώς μικρότερη κλίμακα κι έκταση, έχουμε βιώσει και στην Περιφέρειά μας. Άλλωστε ολοένα και πιο συχνά, γινόμαστε μάρτυρες έντονης κι αιφνίδιας κακοκαιρίας, που πλήττει παραθαλάσσιες ή και πεδινές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, την τελευταία τετραετία, σημειώθηκαν πέντε παρόμοιες εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, απέναντι σε τέτοιες συνθήκες, στο εγκεκριμένο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2021-2027, έχουν περιληφθεί στον άξονα πολιτικής ΙΙ: ’’Προστασία του περιβάλλοντος – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή – Πρόληψη και Διαχείριση κινδύνων’’ έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 79,56 εκ. ευρώ. Προγραμματίζεται μεταξύ άλλων η κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων, έργων προστασίας των ακτών, η αναβάθμιση-επέκταση υποδομών απορροής όμβριων υδάτων, δράσεις πρόληψης-αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, ο εξοπλισμός των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, όπως και παρεμβάσεις για τη διαχείριση του νερού, αλλά και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Επισημαίνω πως για να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα με τις πλημμύρες, που αντιμετωπίζει η Καλλονή, έχει χρηματοδοτηθεί και ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη, βάσει της οποίας και θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα της τάξης των 10 εκ. ευρώ για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.
Αρκούν όλα αυτά; Θεωρώ πως όχι. Επιβάλλεται επιτακτικά απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, εκτός των έργων, να υπάρξει συντονισμένη δράση, ενδεχομένως και μέσω της περαιτέρω οργάνωσης και λειτουργίας περιφερειακά ενός μηχανισμού άμεσης – αυτόματης αντίδρασης σε επείγουσες καταστάσεις. Και το κυριότερο κατά την άποψή μου, δεδομένων των συνθηκών, πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές ασφάλειας στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικές οι κατασκευές. Να τεθούν αυστηρότερες προδιαγραφές σε νέες ή ανακαινιζόμενες υποδομές».
To top