Χελώνες Caretta Caretta στην παραλία των Βατερών – Άμεση κινητοποίηση κατοίκων για την προστασία τους

Χελώνες Caretta Caretta στην παραλία των Βατερών – Άμεση κινητοποίηση κατοίκων για την προστασία τους
Δυο χελωνάκια Caretta Caretta εντόπισαν κάτοικοι στην παραλία των Βατερών τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής 18 Αυγούστου. Χάρις την άμεση κινητοποίηση κατοίκων  και με την καθοδήγηση ειδικών  του Συλλόγου «Αρχέλων» για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την προστασία τους, απομονώθηκε το σημείο ενώ βρέθηκαν αρκετές φωλιές με νεογέννητα που προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα ενώ τοποθετήθηκε και σήμανση.
Η κα. Κατερίνα  Νικέλλη από τα Βατερά σε ανάρτησή της εξήγησε βήμα προς βήμα τις ενέργειες που έγιναν για να προστατευθούν οι μικρές θαλάσσιες χελώνες που εντοπίσθηκαν στην παραλία των Βατερών.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
Καλησπέρα σας!
ονομάζομαι Νικελλη Κατερίνα και θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το περιστατικό εύρεσης φωλιών θαλασσίων χελωνών Caretta Caretta στην παραλία Βατερά του Δήμου Δυτικής Λέσβου το βράδυ της 18/8/2023. Επειδή ακούστηκαν πολλά που δεν ισχύουν σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας θα σας περιγράψω το ακριβές ιστορικό αυτού του τόσο σημαντικού, για τη Λέσβο και για την Ελλάδα, ευρήματος.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/8/2023 και ώρα 00.30 ενημερώθηκα από τον φίλο μας Γιώργο Σάμιο ότι εντοπιστήκαν δυο χελωνάκια τα οποία είχαν αποπροσανατολιστεί (μην γνωρίζοντας ότι είναι του είδους Caretta caretta). Λόγω του ότι η κόρη μου Ελπίδα Καραγεωργιου είναι εθελόντρια στον «Αρχελων», κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για χελωνάκια του είδους Caretta Caretta και ότι έπρεπε να κινηθούμε άμεσα ώστε να τα οδηγήσουμε στη θάλασσα. Έτσι επικοινωνήσαμε με την ομάδα του «Αρχελων», και συγκεκριμένα με τον Δημήτρη Φυτίλη, υπεύθυνο του κέντρου διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, ο οποίος μας παρέπεμψε στον κ.Νίκο Μανιά που είναι ο υπεύθυνος εθελοντής για εύρεση νέων φωλιών. Η Ελπίδα τους έστειλε φωτογραφίες και υπήρξε επιβεβαίωση ότι το είδος ήταν Caretta caretta!!!
Στη 01.00 πμ μεταβήκαμε στο σημείο που μας υπέδειξαν ότι βρέθηκαν τα χελωνάκια και ξεκινήσαμε προσεκτικά την παρατήρηση σε όλο το μήκος και πλάτος της παραλίας. Βρήκαμε αρκετές φωλιές και πολλά ίχνη νεογέννητων χελωνών, ενώ παρατηρήσαμε και ορισμένα που προσπαθούσαν να βρουν τον δρόμο τους προς την θάλασσα.
Καθώς απαγορεύεται να τα αγγίξουμε ανοίξαμε ένα “διάδρομο” στην άμμο και με αυτόν τον τρόπο βοηθήσαμε ορισμένα που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους να φτάσουν επιτυχώς στην θάλασσα.
Την επομένη ήμερα το πρωί, με το πρώτο φως επικοινωνήσαμε ξανά με τον κ.Μανιά, ο οποίος μας καθοδήγησε στο επόμενο βήμα. Έτσι, με την βοήθεια και του συζύγου μου Μάριου Καραγεωργιου και της κόρης μας, κάναμε σήμανση των φωλιών μετά από υπόδειξη του “Αρχελων”, περίφραξη και ενημέρωση με προειδοποιητικές πινακίδες ώστε να είναι προστατευμένες οι φωλιές. Παράλληλα ενημερώσαμε τους υπεύθυνους της γειτνιάζουσας ξενοδοχειακής μονάδας (κ.Γιωργο Κολιοπουλο και την κα.Μαρια Γεωργελλη) για το γεγονός αυτό ώστε να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την περιοχή ωοτοκίας.
Υπήρξε επίσης επικοινωνία με τον Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρο του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου κ. Δρόσο Κουτσούμπα, ο οποίος και εξέφρασε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα των Βατερων. Εν συνεχεία, η Ελπίδα Καραγεωργιου επικοινώνησε με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Ζευγώλη, ο οποίος την 19/08 ήρθε στην περιοχή των Βατερών και επιβεβαίωσε την ύπαρξη αριθμού φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
Η περιοχή έχει σημανθεί και έχει ενημερωθεί εγγράφως το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο “Αρχέλων” και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Είμαστε ιδιαιτέρα χαρούμενοι με το γεγονός αυτό καθώς είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι εδώ και χρόνια σε ότι αφορά το περιβάλλον και την θαλάσσια ζωή! Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για όλο το νησί καθώς αναδεικνύει ότι η Λέσβος είναι όντως ένα μεγάλο φυσικό και ζωντανό εργαστήριο βιοποικιλότητας και είναι καθήκον μας να την προστατεύουμε!
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργος Σάμιος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τα χελωνάκια, τον Dimitris Fytilis του ΑΡΧΕΛΩΝ – ARCHELON Group για την καθοδήγηση του από την πρώτη στιγμή, τον Nikos Elias Manias του «Αρχελων» για τις άμεσες πληροφορίες, τον Drosos Koutsoubas για την ενημέρωση και στήριξη, τον Yiannis Zevgolis για την τόσο εποικοδομητική συνάντηση μας, τον George Koliopoulos και την Γεωργέλλη Κολιοπούλου Μαρία για την αμέριστη συμπαράσταση. Και βεβαίως το κορίτσι μου που με την αγάπη της για την θαλασσα μας δίνει ελπίδα για το μέλλον!
Ελπίζω και εύχομαι το γεγονός αυτό να αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ωραίου ταξιδιού για την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta!
Με εκτίμηση
Νικέλλη Κατερίνα
Καραγεωργιου Ελπίδα
Φωτογραφίες:Καραγεωργιου Ελπιδα —
To top