Ξεκινούν οι θερινές εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Ξεκινούν οι θερινές εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ξεκινά τις θερινές εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τον «Αλιγάτορα της Λιώτας».

Γνωρίζουμε πως πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια η Λέσβος ήταν καλυμμένη με τροπικά – υποτροπικά δάση, οικοσυστήματα σαν αυτά που συναντάμε στις σύγχρονες ζούγκλες του Αμαζονίου, της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, πυκνή βλάστηση και λιμναία περιβάλλοντα στα οποία ζούσαν άγρια ζώα, πρόγονοι των σημερινών.

Ένα από τα ζώα αυτά ήταν και ο αλιγάτορας, ένα τετράποδο ερπετό που ανήκει στην οικογένεια των κροκοδειλιδών. Ο Αλιγόταρας της Λιώτας ανήκει στο γένος Diplocynodon. Είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι 2 μετρά, και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια. Οι Διπλοκυνόδοντες είναι οι δεινότεροι κυνηγοί στην υποτροπική λίμνη.

Το Μουσείο δημιούργησε ομοίωμα του αλιγάτορα σε πραγματικές διαστάσεις, με φυσικές κινήσεις και ήχο, για να φέρει τους επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά σε άμεση επαφή με το πώς ήταν το ζώο αυτό και με σκοπό να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά για να αναπαραστήσουν με τη φαντασία τους τα οικοσυστήματα του παρελθόντος της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, θα γνωρίσουν από κοντά το ομοίωμα του αλιγάτορα, τοποθετημένο στο μεγάλο αίθριο ανάμεσα σε Φοίνικες και Πεύκα, σύγχρονα και απολιθωμένα, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με το πραγματικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Θα ενημερωθούν στην αίθουσα οτικοακουστικών μέσων με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού για τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου, καθώς και για τα είδη ζωής που χαρακτηρίζουν τα τροπικά – υποτροπικά περιβάλλοντα. Θα ανακαλύψουν κάτω από ποιες μεγάλες φυσικές αλλαγές εξαφανίστηκαν τα ζώα αυτά και γιατί δεν υπάρχουν πια στη Λέσβο. Θα απασχοληθούν σε βιωματικές δράσεις.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

(Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

To top