ERASMUS+ για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

ERASMUS+ για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο στις 14 και 15 Ιουνίου 2023 η διεθνής συνάντηση που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled» για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.

Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε περιήγηση των συμμετασχόντων στο Απολιθωμένο Δάσος και στις θέσεις των γεώτοπων του Γεωπάρκου Λέσβου που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίων και διευθυντές φορέων διαχείρισης Γεωπάρκων καθώς και επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από της Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στους συμμετέχοντες τους γεώτοπους της Λέσβου καθώς και τις δυνατότητες επίσκεψης από άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.
Στη συνέχεια ο Καθ. Γιάννης Γιαλελής, συντονιστής του προγράμματος «Geology for the Visually Impaired and Disabled» παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος καθώς και τη λειτουργία της εφαρμογής για ηλεκτρονικές συσκευές που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ακολούθως ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.
Ακολούθως η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο για άτομα με προβλήματα όρασης αξιοποιώντας το Απολιθωμένο Δάσος και την πλούσια γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου.
Το Μουσείο κατά τη διάρκεια της συνάντησης απέσπασε θερμά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες της συνάντησης για τα αποτελέσματα της επιλογής των γεωλογικών μνημείων που θα γίνουν προσβάσιμες από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος ανέλαβε το συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled»
Το πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.
Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου αναμένεται να συμβάλουν στο να καταστήσουν την Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης από τα γεωπάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

 

To top