Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με συλλόγους και δομές φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με συλλόγους και δομές φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Συνάντηση διαλόγου για τις αναπηρίες και τις χρόνιες παθήσεις διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέσβου, με τη συμμετοχή συλλόγων και δομών φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό «ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ», του Συλλόγου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας «ΕΛΠΙΖΩ», του Συλλόγου Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια  «ΦΛΟΓΑ», του Συλλόγου Νεφροπαθών, του Κέντρου ΑμεΑ «ΚΥΨΕΛΗ» και του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας «ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμμετείχαν οι υποψήφιοι Βουλευτές, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Νικολάρα, ο Συντονιστής της ΝΕ Λέσβου, Σταύρος Καραβασίλης και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν τις σημερινές συνθήκες που καθορίζουν τη ζωή των αναπήρων ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι βασική προτεραιότητα του κόμματος για τη Λέσβο είναι η δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ), αλλά και η ίδρυση διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου για τους καρκινοπαθείς, αφού μέχρι σήμερα το νησί μας, παρότι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεν διαθέτει κανένα.

Παρουσίασαν επίσης στους εκπροσώπους των συλλόγων τις κεντρικές δεσμεύσεις του κόμματος για τις αναπηρίες και τις χρόνιες παθήσεις:

1.      Ριζική μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ, με ενίσχυση και παραπέρα στελέχωσή τους και με ειδικότητες κοινωνικών επιστημών.

2.     Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20% ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες αναπήρων.

3.     «Πάσο του αναπήρου», που θα είναι συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο.

4.    Εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

5.    Εργαλεία αξιοπρέπειας (πχ προσθετικά μέλη, αμαξίδια κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

6.     Πολλαπλασιασμός των δημοσίων διαγνωστικών δομών για πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση της βλάβης για παιδιά και ενήλικες.

7.     Πρόσβαση σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.

8.    Επαναφορά του 15% των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Βελτίωση του  πλαισίου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αναπήρων.

9.     Υλοποίηση από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας, κατάρτισης και συμβουλευτικής για πολίτες με αναπηρίες.

10.  Συμπεριληπτική εκπαίδευση για τους ανάπηρους μαθητές και πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών ειδικής αγωγής.

11.   Ισότιμη συμμετοχή των αναπήρων στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή.

12.  Χορήγηση παροχών κύησης και μητρότητας σε είδος και χρήμα σε ανάπηρες γυναίκες από την έναρξη της κύησης και για τρία χρόνια.

 

Κλείνοντας την φορτισμένη τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μπουρνούς, επικαλούμενος την αναπηρική του ιδιότητα (είναι μέλος του Συλλόγου Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας Λέσβου), αποκάλυψε στους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων, ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν ο μοναδικός ανάπηρος υποψήφιος πανελλαδικά από όλα τα κόμματα, που κατόρθωσε να εκλεγεί Βουλευτής και άρα είναι ο μοναδικός υποψήφιος από το αναπηρικό κίνημα πανελλαδικά που έχει ελπίδα επανεκλογής στις 25 Ιουνίου, αρκεί να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νομό Λέσβου και να διατηρήσει την έδρα του.

Οι διοργανωτές της συνάντησης δεσμεύτηκαν στους εκπροσώπους των συλλόγων ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, αφού για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια κοινωνία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική, αν δεν είναι συμπεριληπτική για όλους τους πολίτες της και δεν μπορεί να είναι δίκαιη, αν δεν διασφαλίζει ευημερία για όλους και όλες. Αυτή είναι η πυξίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις αναπηρίες και τις χρόνιες παθήσεις.

To top