Κλιμάκιο του «Πράσινο και Μωβ» στο Πλωμάρι για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία

Κλιμάκιο του «Πράσινο και Μωβ» στο Πλωμάρι για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία

Επίσκεψη στην περιοχή του Πλωμαρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου, κλιμάκιο του «Πράσινο & Μωβ», αποτελούμενο από τον Παντελή Χαραλαμπέλη, υπ. βουλευτή Λέσβου και τον Μιχάλη Μπάκα, τέως περιφερειακό σύμβουλο και συντονιστή της καμπάνιας του «Πράσινο & Μωβ» στη Λέσβο.

Κατά την επίσκεψη το κλιμάκιο του «Πράσινο και Μωβ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Περιφερειάρχη κ Μουτζούρη, που βρισκόταν επίσης στην περιοχή, κατοίκους της περιοχής του Αγίου Ισιδώρου, και να δει από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σαββάτου. Καταστροφές υπήρξαν στις εκβολές του ποταμού στην παραλία του Αγίου Ισίδωρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα αυτοκίνητο βρέθηκε μέσα στον ποταμό και ξεκινώντας από τον Τρύγονα διένυσε περισσότερο από 1,5 χλμ περνώντας δυο γέφυρες! Το δε χειρότερο είναι ότι 12 ώρες μετά το φαινόμενο αυτό και πάλι βλέπαμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα μέσα στον ποταμό!

Στο Πλωμάρι το κλιμάκιο του «Πράσινο και Μωβ» είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ Δημήτρη Μαλλιαρό, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», έναν άνθρωπο που ως ενεργός πολίτης, πρώτα από όλα, συμβάλει στην ανάδειξη των ζητημάτων της περιοχής. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής του Πλωμαρίου, οι αναπτυξιακές προοπτικές του και η θέση του «Πράσινο και Μωβ» για αυτά, αλλά και οι εξελίξεις στον αυτοδιοικητικό χώρο ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην περιοχή οι Παντελής Χαραλαμπέλης και Μιχάλης Μπάκας έκαναν την παρακάτω δήλωση: « Ήρθαμε στην περιοχή για να δούμε από κοντά τα προβλήματα μετά την νεροποντή του Σαββάτου και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής. Το απόγευμα του Σαββάτου σε μια ώρα έριξε περίπου 10 χιλιοστά βροχής και είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όπως λέμε εδώ και καιρό, οι γνωστοί «καθαρισμοί» των ποταμών με φορτωτές στις κοίτες των χειμάρρων δεν απέδωσαν  και πάλι, καθώς βλέπουμε στην πράξη ότι αυτό που γίνεται είναι ότι εξαιτίας της καταστροφής της χλωρίδας, αυξάνεται υπέρμετρα η ταχύτητα του νερού την ώρα της πλημμύρας με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και οι επιπτώσεις της είναι άμεσες στην καθημερινότητα, τη φύση και την οικονομία. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημερινό μονοδιάστατο και άναρχο μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για πολεοδομική ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών και να αφήνονται όλα στην τύχη όπως βλέπουμε στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου, όπου το ποτάμι χρησιμοποιείται ως δρόμος και χώρος στάθμευσης. Και με την πρώτη καταιγίδα το ποτάμι σπάει,  πλημμυρίζουμε, παρασύρονται ξαπλώστρες και ομπρέλες από την παραλία, και κάποιοι αναρωτιούνται γιατί έγινε αυτό.

Η βαθιά κλιματική κρίση που βιώνουμε εντείνει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί εδώ και καιρό. Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς από ότι φαίνεται μυαλό δεν βάζουμε. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική κρίση με την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο και ως «Πράσινο & Μωβ» θα στηρίξουμε τέτοιες πολιτικές σε κάθε επίπεδο, τόσο στο εθνικό κοινοβούλιο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

To top