Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν έξι διακινητές – Στους 78 οι νεκροί

Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν έξι διακινητές – Στους 78 οι νεκροί

Συνελήφθησαν έξι διακινητές, που ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε κοντά στην Πύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες διακινητές είναι Αιγύπτιοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο στην Πύλο, ενώ σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 ενώ μαρτυρίες μιλούν ακόμα και για 750 ανθρώπους μέσα στο αλιευτικό σκάφος.

Ναυάγιο στην Πύλο: Το σαπιοκάραβο, το δρομολόγιο Λιβύη-Ιταλία και τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι

Το μεγαλύτερο πολύνεκρο ναυάγιο που διαχειρίστηκε η Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου σημειώθηκε χθες στα διεθνή ύδατα κοντά στην Πύλο.

O αριθμός των σορών που ανέσυραν άνδρες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος είναι 78, αλλά όλοι φοβούνται ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τραγωδία που σημειώθηκε, ενώ είναι δύσκολο λόγω του μεγάλου βάθους του σημείου του ναυαγίου και του ανοικτού της θάλασσας (47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου) να γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός των νεκρών. Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και πολλές φορές οι διακινητές-επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Στις πρώτες κουβέντες των διασωθέντων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, κάποιοι αναφέρουν ότι στο αλιευτικό 30μετρο σκαρί επέβαιναν 400 άτομα και πολλοί ανεβάζουν τον αριθμό στους 700.

Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης έχει η Ελλάδα. ΜΚΟ ενημέρωσε τις ιταλικές Αρχές για το σκάφος και ο ιταλικός Θάλαμος Επιχειρήσεων επικοινώνησε με τον ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του Λιμενικού, επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπευθύνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες, και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια, η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο». Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και νερό, και στη συνέχεια έφυγαν.

To top