Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρμηση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου για τη φετινή χρονιά, το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Η εξόρμηση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023 και μετατέθηκε λόγω των ακατάλληλων καιρικών του προηγούμενου διαστήματος. Η επόμενη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12/3 στις 11:00.
Με αφετηρία τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ στη Σκάλα Καλλονής. Οι υγρότοποι στους οποίους θα κινηθούμε θα είναι και πάλι οι γειτονικοί της Σκάλας Καλλονής, μετά από μια εισαγωγική παρουσίαση. Πιστεύουμε όλο και κάποιο από τα πρώτα ανοιξιάτικα είδη πουλιών θα εντοπίσουμε στην εξόρμησή μας!
Οι εξορμήσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Η Πράξη περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και μαθητών (της Λέσβου και σχολείων από όλη τη χώρα) για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων στη φύση.
Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Η εξόρμηση ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής, με μια εισαγωγική παρουσίαση για τους υγροτόπους της Λέσβου και τα πουλιά που φιλοξενούν και συνεχίστηκε από το λιμάνι της Σκάλας Καλλονής και τις υγροτοπικές εκτάσεις στα δυτικά του: έλος Σκάλας Καλλονής, υγρότοπος Εννιά Καμάρες και φυσικά η ρηχή ακτή του Κόλπου Καλλονής.
Σε αυτή την αξιόλογη ποικιλία υγροτόπων (αλμυρού, υφάλμυρου αλλά και γλυκού νερού) μπορέσαμε να παρατηρήσουμε αρκετά είδη πουλιών που βρίσκονται στη Λέσβο το χειμώνα: Κιρκιρί και Χουλιαρομύτες που σιγά σιγά φεύγουν για πιο βόρεια, Χειμωνογλάρονα και Σκουφοβουτηχτάρες (στη θάλασσα), τρία είδη ερωδιών (Σταχτοτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς και Αργυροτσικνιάς), τρία είδη γλάρων (Ασημόγλαρος, Καστανοκέφαλος Γλάρος και Λεπτοραμφόγλαρος), Φλαμίνγκο, Θαλσσοσφυριχτές κ.ά.
Παρατηρήσαμε, εκτός από πουλιά, τους υγροτόπους και τις ιδιαιτερότητες του καθενός (βλάστηση, κατάσταση πλημμυρισμού κλπ) τις απειλές που δέχονται (μπαζώματα, μετατροπή σε γεωργική γη κ.ά.) και το πόσο σημαντικά αλλά και ευαίσθητα οικοσυστήματα είναι.