Ο Δήμος Μυτιλήνης στο δίκτυο “Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη”

Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, υπέγραψε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 ο Δήμος Μυτιλήνης σε εκδήλωση της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ  στην Αθήνα.
Για την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας των πόλεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Δήμο  εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής.

Ο Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου, ανέφερε: «Ο Δήμος μας είναι ένας από τους 80 ελληνικούς Δήμους που προκρίθηκαν να υπογράψουν το παραπάνω Μνημόνιο, ώστε να γίνει η Μυτιλήνη μια πραγματικά Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη έως το 2030, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΥΠΕΝ και έχοντας τη συνεργασία και την αρωγή ειδικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις Πόλεις. Επιγραμματικά, τέσσερις (4) είναι οι βασικοί άξονες της δράσης μας:
1) Ενέργεια: λιγότερη κατανάλωση και πιο καθαρή
2)Απορρίμματα: μείωση, ανακύκλωση στην πηγή, μηδενικό αποτύπωμα στους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ
3)Βιώσιμη Κινητικότητα: προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, «αφήνουμε το αυτοκίνητο, περπατούμε ή ποδηλατούμε», στο κέντρο της πόλης.
4)Αλλαγή νοοτροπίας: προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των δημοτών, η ευαισθητοποίηση αυτών για το περιβάλλον μέσω της συνεργασίας όλων μας, κυρίως οικογένειας -σχολείου- ΜΜΕ- πολιτείας, βελτιωτικές προτάσεις και πράξεις, αλλά και εποπτεία- έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σταδιακά, σε βάθος χρόνου, τα οφέλη για τους δημότες μας, την οικονομία και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλά. Στόχος μας είναι η Μυτιλήνη να αποκτήσει μια ποιότητα ζωής και μια φυσιογνωμία περισσότερο ελκυστική και παράλληλα θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Είναι βέβαιο ότι τότε η πόλη αυτή θα δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.
Ο Δήμος μας, με τη συμμετοχή του στην ομάδα των εξελιγμένων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευελπιστεί να αναδειχθεί σε κοιτίδα καινοτομίας και πρωτοπορίας, γεγονός που θα πιστοποιεί τη δυναμική και την εξέλιξή του σε διεθνές επίπεδο».

To top