Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Το Σάββατο και την Κυριακή, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Ένωση Μικρασιατών του Δήμου Δυτικής Λέσβου διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 102η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη μνήμη των προσφύγων προγόνων μας που εγκαταστάθηκαν στην Καλλονή και τα χωριά του Δήμου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1922 δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός. Σηματοδοτεί μια βαθιά τομή για την ελληνική κοινωνία και ιστορία, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες και τον πολιτισμό τους.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

  • 6:00 μ.μ. Εσπερινός στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στον προσφυγικό οικισμό της Αρίσβης.
  • 7:00 μ.μ. Ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με θέμα: «1922. Τα πριν και τα μετά μιας παλιγγενεσίας».Ομιλητές:
    • Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος σε αποστρατεία, ιστορικός: «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την καταστροφή».
    • Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Μητροπολίτες Κυδωνιών Γρηγόριος Ωρολογάς και Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Από τη Μικρασιατική Άμυνα στην Καταστροφή».
    • Αφροδίτη Πελτέκη, Υποψήφια διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Η κληρονομημένη Μικρασιατική ταυτότητα της προσφυγικής Λεσβιακής υπαίθρου».
      • Προεδρεύει: Δέσποινα Ανδρέου, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, ΕΚΠΑ.

      Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

      • Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στη μνήμη των Αγίων Ιεραρχών και των μαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Καλλονή.
      • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Καλλονής. Εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και κοινωνικών φορέων θα καταθέσουν στεφάνια. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατάθεση, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο τηλέφωνο 22530 30012 ή στο email: politismos.wlesvos@gmail.com.
To top