Ρόδι: ο βασιλιάς των φρούτων ξεχωρίζει για το βασιλικό του σχήμα και το βαθυκόκκινο χρώμα του. Σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας, χρησιμοποιείται ως γούρι εδώ και πολλούς αιώνας και ως διακοσμητικό χώρου, αφού αποξηρανθεί. Παρά την ομορφιά του, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι΄ αυτό και άξια το χαρακτηρίζουν ως βασιλιά των φρούτων!
Λικέρ: Η λέξη λικέρ προέρχεται από το λατινικό liquifacere που σημαίνει διαλύω και αναφέρεται στην διάλυση των αρωμάτων και των γεύσεων στο οινόπνευμα. Στις σελίδες της ιστορίας τα ηδύποτα εμφανίζονται ως φαρμακευτικά προϊόντα ανάμιξης βοτάνων διαλυμένων σε οινόπνευμα, για την αντιμετώπιση ασθενειών και παθήσεων του οργανισμού όπως η μαλάρια, οι πόνοι της περιόδου και οι στομαχικές διαταραχές. Μοναχοί και αλχημιστές είναι οι καταγεγραμμένοι εφευρέτες των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, προγόνων των σημερινών λικέρ. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν το ελιξίριο της ζωής, οι μοναχοί παρασκεύασαν “φάρμακα” από βότανα που καλλιεργούσαν οι ίδιοι στα μοναστήρια. Ορισμένα από τα γνωστά στις μέρες μας, για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, βότανα ήταν από τότε ξακουστά. Παράλληλα η εκχύλιση των συστατικών τους στο οινόπνευμα ήταν και ένας άλλος τρόπος συντήρησης τους. Σχεδόν στη κυριολεξία, για να τους γλυκάνει το χάπι, εφευρέθηκε η προσθήκη της ζάχαρης, ώστε να καταστεί ευκολότερη η χορηγία και κατανάλωση των βοτάνων, και ήταν το βήμα που έφερε τα ελιξίρια των μοναχών και των αλχημιστών πιο κοντά στη σημερινή τους μορφή ως λικέρ. Ακόμη και σήμερα πολλοί προτείνουν ένα ηδύποτο για τη θεραπεία της δυσπεψίας και για την τόνωση του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τη λέξη cordial, που σημαίνει τονωτικό, όταν μιλούν για ένα λικέρ, ενω πολύ Ευρωπαίοι τη λέξη digestive που σημαίνει χωνευτικό.
Βότκα: Η βότκα είναι ένα καθαρό απόσταγμα, το οποίο μπορεί να παραχθεί από οτιδήποτε περιέχει άμυλο ή ζάχαρη, πχ. πατάτα, ρίζα ζαχαροκάλαμου ή δημητριακά. Εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, η βότκα αποτελεί την κορωνίδα των πωλήσεων στα αποστάγματα, στο δυτικό κόσμο. Οι ρίζες της εντοπίζονται σε χώρες πλούσιες σε σιτηρά, όπως η δυτική Ρωσία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Πολωνία.
Υλικά:
1.000 gr. Σπόρους Ροδιού
900 gr. Ζάχαρη
0,7 ml. Βότκα «Vodka»
2 τεμ Κανέλα
2 – 3 τεμ. Αστεροειδής Γλυκάνισος
Παρασκευή:
Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την παρασκευή της συνταγής Λικέρ Ρόδι με Βότκα
στο κανάλι #πVideoStudio΄΄.