Για την πανελλαδική λειτουργία του panic button καθώς επίσης και για τις αρμόδιες υπηρεσίες που το χορηγούν στις / στους δικαιούχους ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης το οποίο ανήκει στις υπηρεσίες που χορηγούν την εφαρμογή αυτή.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
Κατόπιν της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2921/Β/23-5-2024 και 2922/Β/23-5-2024) ξεκίνησε η πανελλαδική λειτουργία του προγράμματος της ψηφιακής εφαρμογής «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (panicbutton), καθώς πλέον επεκτείνεται η εφαρμογή του σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για μία δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα σε θύματα που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο βίας, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας τους μέσα από την άμεση ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών.
Η εφαρμογή Panic Button χορηγείται στις/στους δικαιούχους από:
α. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών Τμημάτων όπου αυτά λειτουργούν και όπου αυτά δεν λειτουργούν από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.
β. Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.
γ. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) για ενημέρωση, εξειδικευμένη πληροφόρηση και παροχή υπηρεσιών κοινωνικής, ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής υποστήριξης, ενημερώνονται από την/τον κατά περίπτωση αρμόδια/ο σύμβουλο για τη δυνατότητα να τους χορηγηθεί η εφαρμογή Panic Button, καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής. Συγκεκριμένα, η χρήστρια, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στην οικία της ή σε εξωτερικό χώρο, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο, αυτόματα στέλνει μήνυμα στην Άμεση Δράση, με πληροφορίες για τον εντοπισμό του στίγματος της γυναίκας, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον δράστηλειτουργώντας σαν ένας σιωπηλός συναγερμός.
Η εφαρμογή παραμένει στη διάθεση της συμβουλευόμενηςκαι μετά τη διακοπή ή τη λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας και απεγκαθίσταται από το κινητό τηλέφωνο από την ίδια, όποτε το επιθυμεί. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης έχει ένα καινούργιο εργαλείο πλέον για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας το «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (panic button).
Στοιχεία επικοινωνίας: Συμβουλευτικό ΚέντροΜυτιλήνης
Βουρνάζων 17(Δευτέρα ως Παρασκευή: 8πμ- 4μμ)
Τηλ.: 22510 34470
E-mail: mytilini@isotita.gr