Τo Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικός προορισμός για σχολεία από την Ευρώπη

Τo Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικός προορισμός για σχολεία από την Ευρώπη

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία και δικτύωση σχολείων από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.

Η δικτύωση πραγματοποιείται στα πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιεί το Γυμνάσιο Αγιάσου σε συνεργασία με το σχολείο Martin-Luther Schule.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το σχολείο Martin-Luther Schule πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο και γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Λέσβου.
Οι μαθητές από τη Γερμανία συνοδευόμενοι από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αγιάσου, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια και συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι δραστηριότητες των μαθητών ξεκίνησαν από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στη φυσική τους θέση μοναδικής επιστημονικής αξίας ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ριζικά συστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές, για τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου, την προγονική μορφή Σεκόιας, που φθάνει σε ύψος τα 7,20 μέτρα.
Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και για τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό μνημείο της φύσης παγκοσμίως. Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον εκθεσιακό χώρο, οι μαθητές γνώρισαν τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των απολιθωμένων φυτών αλλά και τον τρόπο δημιουργίας τους Απολιθωμένου Δάσους.
Και τα δύο σχολεία συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές από τη Γερμανία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε του Σεισμούς», όπου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασία κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, τα οποία με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Οι μαθητές από το σχολείο ‘Martin-Luther Schule’ και του Γυμνασίου Αγιάσου από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη γεμάτοι νέες εμπειρίες και εξέφρασαν την πρόθεσή τους σύντομα να επισκεφτούν ξανά τη Λέσβο.

 

To top