Εγκαινιάστηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού οι ανακαινισμένες αποθήκες Σαπλιτζά

Εγκαινιάστηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού οι ανακαινισμένες αποθήκες Σαπλιτζά

Εγκαινιάσθηκε την Τρίτη από την υπουργό Πολιτισμού η περιοδική έκθεση «λατρείες θεών της Λέσβου» στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Η υπουργός εγκαινίασε χθες το απόγευμα παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου και το έργο ανάπλασης των αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάστρο Μυτιλήνης όπου δημιουργήθηκαν αποθήκες και εργαστήρια καθώς και ένας νέος χώρος πολιτισμού. Την υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και  ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης. Το έργο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΣΑΠΛΙΤΖΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με προϋπολογισμό 2.952.419,64 € χρηματοδοτήθηκε  από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 με φορέα υλοποίησης  την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου μέσω της Διαχειριστικής Αρχής.

Στον χαιρετισμό της η κα Μενδώνη αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στα έργα που έχουν γίνει στο κάστρο Μυτιλήνης από την Περιφέρεια και εξήρε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον Περιφερειάρχη για την ανάδειξη του πολιτισμού αλλά και μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

«Από το 2019 μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια υλοποιεί στα νησιά μας ένα πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου καθηγητή για την εξαιρετική συνεργασία και στην αξιολόγηση και στην κατανομή των πόρων. Τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γιώργο Πλακωτάρη, καθώς στο πρόσωπο του βλέπουμε έναν εξαιρετικό συνεργάτη και έναν καλό φίλο».

Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε την κ. Υπουργό για την συνεργασία και την διαχρονική της παρουσία στα πολιτιστικά τεκταινόμενα στο Βόρειο Αιγαίο, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην ανάδειξη του πολιτισμού αναδεικνύοντας το τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα των νησιών μας.  Ο Περιφερειάρχη συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου  Παύλο Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν, απένειμε τα εύσημα στον Προϊστάμενο της  Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γιώργο Πλακωτάρη ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Νίκο Σηφουνάκη ο οποίος όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης έχει βάλει την σφραγίδα του στην Λέσβο στον πολιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι πολιτισμός, από αυτό διακριθήκαμε από αυτό   αναδειχτήκαμε. Σε αυτή την γωνιά της Ελλάδος αναδεικνύεται πολύς πολιτισμός. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή τιμά τον Πολιτισμό. Και ότι μας ζητήσει η κα. Μενδώνη και ο κ. Τριανταφυλλίδης θα έρθουμε αρωγοί. Αυτός εδώ ο χώρος σύντομα, θα «συνομιλεί» με το Αρχοντικό Γεωργιάδη λίγα μέτρα πιο πέρα, το οποίο δημοπρατήσαμε και όταν ολοκληρωθεί θα είναι χαρά μας να το εγκαινιάσατε γιατί είστε διαχρονική Υπουργός Πολιτισμού από τότε που σας θυμάμαι. Η συνεργασία μας με τον κ. Τριανταφυλλίδη είναι άψογη και είναι τυχερό αυτό εδώ το νησί που έχει τον κ. Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του. Και τους ευχαριστώ.  Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον κ. Πλακωτάρη και τους συνεργάτες του για την άμεση ανταπόκριση στα θέματα αυτά και για την ανάδειξη της Περιφέρειας. Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον Νίκο Σηφουνάκη ο οποίος έβαλε την σφραγίδα του σε αυτό το νησί στον πολιτισμό και τα έργα του το μαρτυράνε».

Στο περιθώριο των εγκαινίων η Περιφέρεια θέλοντας να αναδείξει το χώρο,  διοργάνωσε συναυλία με τους κορυφαίους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου-βιολί και  Απόστολο Παληό-πιάνο που θα ερμηνεύσουν γαλλικές σονάτες για βιολί των F. Poulenc και C. Franck και του Δωδεκανησιακούς χορούς του Γ. Κωνσταντινίδη. Την εκδήλωση παρουσίασε η Κατερίνα Γκαγκάκη.

To top