Συνάντηση Βέρρου Μενδώνη

Συνάντηση Βέρρου Μενδώνη

Προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε  το μεσημέρι της Τρίτης  ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο νέο Αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης.

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Υπουργό μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη Δυτική Λέσβο γύρω από έργα πολιτισμού και προοπτικές, να ζητήσει την παρέμβαση του αρμοδίου Υπουργείου για κάποιες ειδικές υποθέσεις και να αναφερθεί εκτενώς φυσικά στα εκτελούμενα έργα στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος πραγματοποίησε ιδιαίτερη παρέμβαση -παρόντων του ιερέα της Βρίσας και των συνεργατών του- στην κ. Μενδώνη για το θέμα του έργου του σεισμόπληκτου ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Όπως η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε μάλιστα, το έργο της ανακαίνισης του Ναού εντάσσεται σε πρόγραμμα με προϋπολογισμό περί τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Υπουργό ο Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου για:
– τη συντήρηση του λουτρού της Καλλονής και τη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων
– τη συντήρηση της οικίας Βασιλειάδη στην πλατεία της Καλλονής και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο
– τη συντήρηση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού των Παρακοίλων
– τη συντήρηση και ανάδειξη του γεφυριού «εννιά καμάρες» στο δρόμο από Καλλονή προς Παράκοιλα
– τη συντήρηση και ανάδειξη των δημόσιων κρηνών στην περιοχή της Μήθυμνας και γενικότερα της βόρειας Λέσβου και τη δημιουργία περιπατητικών «διαδρομών του νερού» στην περιοχή.
– τη μελέτη και συντήρηση του παλιού Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Καλλονή.
– την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης του γεφυριού της Κρεμαστής στην Αγία Παρασκευή.
– την επισκευή του λουτρού της Μήθυμνας.
Επίσης ζήτησε την απρόσκοπτη λειτουργία των αρχαιολογικών συλλογών της Ερεσού και της Νάπης.

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στην Αποθήκα της Άγρας
Ο κ. Βέρρος ζήτησε επίσης από την κ. Μενδώνη τη δρομολόγηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Καλόχτιστου ή Ροδότοιχου στην Αποθήκα της Άγρας, οι οποίοι και δεν μπορούν να επισκευάσουν τις στάνες τους επειδή βρίσκονται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Η κ. Μενδώνη ζήτησε από τα παριστάμενα υπηρεσιακά στελέχη την εξεύρεση λύσης ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που δημιουργείται σε όφελος των κτηνοτρόφων αλλά ταυτόχρονα και του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής.

Εκτελούμενα έργα πολιτισμού
Ο κ. Βέρρος παρουσίασε στην κ. Μενδώνη τα έργα στήριξης και ανάδειξης του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων βορείου Αιγαίου από το Δήμο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
Στην παραχώρηση έκτασης 252 στρεμμάτων στην περιοχή της Αρίσβης όπου και θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές ανασκαφές για την ανάδειξη της αρχαίας Αρίσβης.
Στην κατασκευή του δρόμου προς Αρχαία Άντισσα και Λάψαρνα.
Στη μελέτη και κατασκευή του δρόμου Αγία Παρασκευή – Κλοπεδή (Ιερό Ναπαίου Απόλλωνα).
Στη μελέτη του περιφερειακού δρόμου της Μήθυμνας.
Στις εργασίες επισκευής και ανάδειξης της οικίας Ζόλκου και της παρουσίας του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ στη Νάπη.
Στο έργο συντήρησης του συνεδριακού κέντρου της Μήθυμνας (παλιό μουσουλμανικό τέμενος) και στη μελέτη συντήρησης των σπαραγμάτων της λατρευτικής χρήσης του μνημείου (θόλοι, βάση μιναρέ κλπ).
Επίσης ο κ. Βέρρος ανέφερε στην κ. Μενδώνη την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Και την παραχώρηση σε αυτό, του εγκαταλειμμένου κτηρίου του ΚΑΠΗ (μετέπειτα Γηροκομείο Άντισσας), προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και χώρο φιλοξενίας φοιτητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται στη Λέσβο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ξεκινά η επισκευή της εκκλησίας στη Βρίσα
Πέραν της ένταξης του έργου της επισκευής της εκκλησίας στη Βρίσα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ακόμη ότι εντάσσονται σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έργα επισκευής δυο ακόμα σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων στη δυτική Λέσβο, του Ναού της Παναγίας στη Βατούσα και των Ταξιαρχών στην Αγία Παρασκευή. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά εκτελούμενα έργα πολιτισμού στη δυτική Λέσβου σε εκκλησιαστικά και άλλα μνημεία και ιδιαίτερα σε αυτά στα πρανή και τα τείχη του κάστρου

To top